У Сопоту одржана трибина Коалиције

Након низа трибина по београдским општинама Коалиција Удружења избјеглица у Републици Србији оджала трибину у сали Градске општине у Сопоту 21. априла 2021. године.

Уводно излагање су имали предсједник Колаиције Миле Шапић као и Драган Дивјак предсједник Удружења Срба из општина Босанске Крајине у Федерацији БиХ Београд. Трибини је присуствовао и секретар Коалиције и правни савјетник Милан Гомирац.

Питања су била многобројна, тако да је трибина трајала преко два сата.

Проблеми који су изнесени везани су за оставинске расправе, многа лица траже помоћ око оставинских расправа у Хрватској, како око правних савјета, тако и око прибављања документације.

Између осталог једна госпођа из Сарајева је навела да тражи да откупи стан у Сарајеву који је њен покојни супруг добио као војно лице.

Присутни су информисани и докле се стигло са борбом око исплате неисплаћених пензија из Хрватске.

Лица која су конкурисала за грађевински материјал 2021. године нису још добили резултате конкурса, па их је интересовало када ће се знати коначан списак лица која су добила материјал. Упућени су да се обрате повјеренику за избјегла и расељена лица ГО Сопот, а да ће се и Шапић и његов сарадник Гомирац распитати шта је са тим конкурсом и дати повратне информације.

Постојало је и интересовање на који начин се може избјећи плаћање потврде о животу коју сваке године прибављају пензионери из Хрватске. Наиме, потврда о животу се бесплатно вади у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) општине у којој лица живе, док се код јавног биљњжника те исте потврде плаћају.

Многа лица су упућена и да се јаве у наредном периоду за за све евентуалне проблеме и сва питања која буду имали канцеларији Коалиције у Београду или да лично дођу.

Драган Дивјак је одговарао на питања у вези са уписом имовине која се налази на територији БиХ, и акцијом коју спроводи Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ  који је формираи Канцеларије за правну помоћ Србима који полажу право на некретнине у Федерацији БиХ.  У Републици Српској  има их 5 и једна у Београду.

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар