АКТУЕЛНО:

У Суботици представљена изложба фотографија и филм Дијанина деца у организацији ЗУ Далмација

 „Спасити један људски живот је велика ствар, а не оволики број

Захваљујући ЗУ Далмација изложба „Дијанина деца”, посвећена хуманитарки аустријског порекла Дијани Будисављевић и највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог свјетског рата, свечано је отворена 1. фебруара у Великој већници Градске куће. Изложба се могла видјети до 10. фебруара.

Изложбу „Дијанина деца”, постављену у вестибилу Градске куће, отворио је Милан Почуча, живи свjедок страдања у усташким логорима смрти. Милан Почуча из Дивосела крај Госпића, прошао је осам усташких логора, међу којима су и Јадовно и Јасеновац. Сада је настањен у Бачкој Тополи.

Након отварања изложбе, ауторке Слађане Зарић, приказан је документарни филм „Дијанина деца”.

Дијана Будисављевић (Обексер) рођена је у Инзбруку 1891. године. Током Другог свјетског рата спасила 15.336 дјеце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској. Дјеца коју је покушавала да спасе, су била углавном српска са Кордуна, Козаре, хрватских и босанских села. Ова акција је била једна од најтежих и по броју спасених најобимнијих хуманитарних акција везаних за концентрационе логоре у Другом свјетском рату. Умрло је 3.254 дјеце, током спасавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, док је више од 12.000 избављене дјеце преживјело рат.

Завичајно удружење Далмација је изразило захвалност представницима Министарства одбране и Граду Суботици на несебичној помоћи у реализацији изложбе Дијанина деца те је домаћин изложбе Завичајно удружење Далмација, односно Татјана Вукша Мандић  додијелила пригодне поклоне представнику Министарства одбране – министру одбране Александру Вулину, представницима града Суботице – члану Градског већа Мирослави Бабић и секретару Секретаријата за општу управу и заједничке послове Петру Пантелинцу и Милану Почучи.

Колико је ова изложба значајна потврдио је и секретар ЗУ Далмација Милорад Кураица, наводећи да је спасити један људски живот велика ствар, а не оволики број.

– Ми овом изложбом желимо да обновимо сјећање на хероину, не само Другог свјетског рата, већ и хероину 20. вијека, која је била непоравдано запостављена готово 70 година – рекао је Кураица.

Дијана Будисављевић за живота није добила ниједну награду. Из ЗУ Далмација се надају да ће ова изложба надахнути многе.

– Волио бих када би овај наш подвиг био иницијална каписла да млађи људи се надахњују на тој племенитој идеји Дијане Будисављевић – рекао је Милорад С. Кураица и цитирао овом приликом патријарха Павла: „Будимо људи”.

Химну је отпјевао члан Завичајног удружења Далмација млади Стефан Банић, а наступио је  Дјечји хор Цркве Светог вазнесења Господњег у Суботици Емануил.

Текст: Драгана Бокун

Фото: Благоје Ацан и subotica.com

 

 

Нема коментара

Напишите коментар