„Спас од лудила“

У Вргинмосту одржана промоција романа „Спас од лудила“ аутора Милке Кајганић

„Добар писац је онај који има највише душе, а не највише духа. Душа је индивидуална, а дух је универзалан.“ (Јован Дучић)

Кордун се поноси што је изњедрио једну сензибилну душу која различите људске судбине препознаје, дубоко доживљава и претаче у приче којима осваја своје све бројније читаоце.

Милка Кајганић, рођена Мраовић, 1951.године у Козарцу на Кордуну, Република Хрватска, представила нам је 15. августа 2018.године у Књижници и читаоници Симо Мраовић Гвозд у Вргинмосту своје ново прозно дјело, роман „Спас од лудила“. Oрганизатор промоције је било СКД Просвјета, пододбор Вргинмост.

До сада је објавила шест прозних дјела: „Читанка Кордуна“, „Храбра санитарка“, „Трагови дјетињства“, „Отмица дјетета“, „Заповијед срца“ и „Кад суза кане“, у којима је су јој инспирација њен Кордун, потресне приче наших људи у туђини, али и сузе жалоснице и сузе радоснице.

У новом роману, „Спас од лудила“, представља нам животни пут једне жене и њену готово надљудску истрајност да, у животу који је наизглед лишен скоро свих могућности, нешто учини и промијени.

У топлој и питомој атмосфери књижнице, Милка је својим вјерним читаоцима укратко изнијела тематику романа, таман довољно да нас све заинтригира, а потом нам је испричала занимљиве инсерте са својих гостовања на важним књижевним трибинама у иностранству. Уистину, дух Кордуна живи и опстаје. Иако већи дио године живи и ствара у Цириху, Милка је и даље неуморни сакупљач народног блага и предања народа Кордуна, те његовим анегдотама засмијава радозналу публику широм Европе и тако часно проноси свога рода глас.

На прошлогодишњој промоцији збирке новела „Кад суза кане“, стидљиво и опрезно нам је најавила нови роман, којег смо с нестрпљењем очекивали и радовали се новом љету и њеном доласку на Кордун с новим романом у руци. Сада, кад сам га прочитала, разумијем што је гђа Сава Гајић Ивић мислила када је у рецензији написала „Једноставно, њено причање покреће.“

Иако нам овог пута Милка ништа није најавила, радујемо се идућем љету.

Сенка Цревар,
В.д. равнатељице Књижнице и читаонице Симо Мраовић Гвозд

Нема коментара

Напишите коментар