У Вуковару по први пут у обновљеном Српском дому одржан Васкршњи програм

Српско културно друштво Просвјета пододбор Вуковар већ традиционално на Васкршњи понедељак прославља духовно и световно највећи хришћански празник.

У обновљеном простору Српског дома у Вуковару се 25. априла обележио највећи Хришћански празник православниих верника, јер суштина учења православне вере означава управо васкрснуће Исуса Христа из мртвих, као победу вере над животом. Бројни Вуковарци, али и становници околних места са нестрпљењем су дочекали попуштање епидемиолошких мера и радо се одазвали свечаном програму.

– Вуковарска Просвјета традиционално за грађане града Вуковара припрема Васкршњи програм на велики Васкршњи понедељак. Ту желимо нешто да кажемо о највећем хришћанском празнику, али на наш начин где ћемо се радовати великој жртви великога свеца и једној дугој традицији хришћанских народа. Позвали смо све добронамерне Вуковарце да дођу вечерас и ово је први велики програм у Српском дому у Вуковару што нас посебно весели. У вечерашњем програму по традицији наступају наша друштва која нам помажу у свему овоме што радимо и припремамо – изјавио је председник Вуковарске Просвјете Миленко Живковић.

Богат свечани програм

Програм је духовном песмом започело Вуковарско српско певачко друштво Јавор, беседу о Васкрсу говорио је вероучитељ Мирослав Мишановић, први пут публици су се на хармоници и гитари представили брат и сестра Новак и Нина Колар, а након тога пригодан рецитал о Васкрсу извели су млађи и старији чланови новоосноване рецитаторске секције СКД Просвјета Вуковар, са седиштем у Борову насељу.

– Ми смо почели радити у октобру месецу прошле године. Такође вечерас нам се представила и фолклорна секција која је први наступ имала за Божић и ово им је други наступ. Јако смо задовољни, стално добијамо нову децу која долазе да играју. Нашу фолклорну секцију води Санела Бунић, она је иначе професорица математике, али јако воли да игра. Већина деце је из Борова насеља и нешто мало из Борова. Деца су редовна на пробама, стално долазе и воле да играју. Чекамо да нам заврше велику салу у Српској кући да можемо и старију групу да повећамо. Немамо простора за кореографије од десет и више играча у старијој групи. Задовољни смо, волимо да играмо, волимо да радимо и да рецитујемо, тако да имамо деце која су активна у свим секцијама – каже чланица вуковарске Просвјете Татјана Липовац.

У програму су још са пригодним рециталима учествовали ученици Гимназије Вуковар, тамбурашки оркестар Вучедолски звуци са вокалним солистима Живојином Јергићем и Милисавом Петковићем као и гости из Културно-уметничког друштва Ђоко Патковић из Боботе које са вуковарском Просвјетом сарађује дуги низ година а на Васкршњем програму су се представили играма из Шумадије.

Просвјета из Вуковара и у наредном периоду планира да Вуковарцима омогући различите  културне садржаје.

– Планирамо да 28. и 29. маја одржимо ликовну колонију која је такође један традиционалан садржај где угошћавамо госте са простора бивше Југославије и домаће сликаре, дружимо се и увек нам оставе једно благо, а то је уметничко дело. Имамо још неке додатне задатке да то благо излажемо и да показујемо народу и нашој заједници шта смо ми то заједно урадили. Тако да планирамо пре колоније једну ликовну изложбу, то би била трећа ликовна изложба из нашег депоа ранијих колонија. Имамо доста слика, један део њих и продајемо, а један део смо обавезни да сачувамо излажући их, не само у Вуковару и ближој околини него широм Републике Хрватске тамо где год нас позову – додаје Живковић.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар