У Земуну одржана манифестација „Пјесме, игре и обичаји Крајине и Срема“

Манифестација „Пјесме, игре и обичаји Крајине и Срема“ одржана је по први пут 15. децембра у сали општине Земун у организацији КУД- а „Петрова Гора- Кордун“ .

Програм је отворио предсједник КУД- а Петрова Гора- Кордун Стево Бекић који је поздрављајући све госте и учеснике посебно захвалио општини Земун што је препознала значај ове теме и помогла да се ова културна манифестација реализује.

„Ово је прва манифестација овог типа и назива, а на идеју да је организујемо дошли смо након многобројних заједничких наступа са КУД- овима из Срема с којима смо се тако и спријатељили. Ове године навршило се 23 године од прогона српског народа из Крајине и Хрватске са наших вјековних огњишта. Протјеривањем изгубили смо све материјалне вриједности са којима смо располагали у своме завичају, уништене су нам и спаљене куће, или су их протјеривачи бесправно присвојили себи. Ипак, нису нам, нити су могли, уништити наш душевни идентитет. Има једна изрека која гласи: Све ми можеш отети и узети, али душу и пјесму не можеш“. Она иде са мном гдје год се ја налазио. На оваквим манифестацијама чувамо и његујемо наш идентитет, наше поријекло, коријене… оно што нас чини народом међу осталим народима свијета и оно по чему смо препознатљиви. Зато смо дужни да чувамо наш културни идентитет и да га вјерно преносимо на млади нараштај. То ћемо вечерас и показати у својим наступима“, поручио је у свом обраћању Бекић додајући да ће публика ове вечери чути пјесме из Крајине, али и пјесме из Срема и Шумадије.

„Ми смо један народ, али са много разноврсности, што у укупном колориту српског културног наслијеђа даје то богатство и већу вриједност“, истакао је Бекић који се говорећи за „Српско коло“ сјетио и времена оснивања КУД- а Петрова Гора- Кордун , 2000.године.

„КУД броји 60 чланова, имамо мушку, женску, фолклорну, рецитаторску секцију. Кордун има много специфичности. Ми смо нашу „кордунашку ојкачу“ заштитили и регистровали као српско културно нематеријално наслијеђе. Хрвати су нам све узели, „Ојкање“ су код УНЕСКА регистровали, али Кордунашку ојкачу нисмо дозволили. Снимили смо 57 арија изворних кордунашких ојкача и успјели да је заштитимо“, подвукао је Бекић.

Међу седам КУД- ова који су учествовали у програму манифестације, из срца Шумадије дошла је Изворна група „Сретењска свитања“ . Према ријечима предсједника ИГ и Удружења истог назива, Радише Стојановића, после низа година сарадње, прв пут су у гостима код пријатеља Кордунаша у Београду.

„2011.године они су код нас гостовали. Ми годинама сарађујемо, дружимо се, размјењујемо мишљења… Имамо исти циљ, очување културног идентитета. Велико нам је задовољство што смо ту, а са нама су дошли и Изворна група „Драгачевски вез“, из Лучана, наступили смо са по двије нумере и тако дали свој допринос овој манифестацији са изворним шумадијским пјесмама“, навео је Стојановић који је један од организатора Фестивала првенства Србије- такмичења изворних група и пјевача која се одржава већ 13 година за редом.

„Овај велики фестивал организујемо у Аранђеловцу, мјењамо локацију на сваке три године, у Орашцу смо почели , а сваке треће године смо у селу Раниловићу. Традиционалан датум одржавања је 17.јул у оквиру Аранђеловачких свечаности, а подршку нам дају и Општина, као и Министарство за културу Републике Србије“, објаснио је Стојановић.

У програму су још учествовали КУД „Крајина“ из Београда, КУД „Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, Изворна група „Кордун“ из Инђије, КУД „Соко“ из Инђије и Изворна група „Плитвице“ из Београда. Због непогодних временских услова своје учешће су отказали КУД „Банија“ из Мајура код Шапца и Српско културно друштво „Просвјета“ Загреб пододбор Кордун. Водитељ програма био је проф. др Димитрије Големовић, етномузиколог и редовни професор на Музичком факултету у Београду.

Свим учесницима на крају манифестације додјељене су захвалнице, а дружење уз музику и пјесму неформално је настављено и након програма.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар