У Нoвом Саду одржан 4. Свесрпски Крајишки сабор

ДОК ЖИВЕ КРАЈИШНИЦИ – ЖИВЈЕЋЕ И КРАЈИНА


Поводом обиљежавања Дана и славе Српске Крајине Никољдан у Новом Саду је, 14. и 15. децембра 2018. године, одржан 4. Свесрпски крајишки сабор и културна манифестација Дани Српске Крајине у Српској Атини. Сабор је посвећен Србима из Српске Крајине и Хрватске и одржан је под слоганом Док живе Крајишнициживјеће и Крајина. Домаћин и организатор манифестације је Отаџбински покрет из Новог Сада.

Нови Сад није случајно изабран за мјесто одржавања оваквог скупа, имајући у виду историјску улогу Новог Сада, који је током већег дијела 18. и 19. вијека био средиште културног, политичког и цјелокупног друштвеног живота српског народа.

У петак, 14. децембра 2018. године, у амфитеатру Спортског и пословног центра Војводина у Новом Саду, у сарадњи са Епархијом бачком, Секретаријатом за културу АП Војводине и покрајинским Фондом за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима, организовано је културно вече под називом Сјећања.

У холу СПЕНС-а отварена је изложба под називом Година Саве Мркаља, посвећена сјећању на филолога, филозофа, пјесника, ђакона и првог реформатора српске ћирилице и језика, и једног од најпросвјећенијих Срба с почетка 19. вијека, Саву Мркаља. О Сави Мркаљу том приликом говорио је Милан Ливада, који је, као дугогодишњи радник РТВ-а, урадио и емисију посвећену Сави Мркаљу.

Након изложбе публика је прешла у амфитеатар гдје је имала прилику да погледа потресну монодраму под називом Пу спас за све нас, посвећену хероини Дијани Обексер Будисављевић, аустријанки која је током Другог свјетског рата из усташких логора смрти у НДХ спасила 15.336 српске дјеце са Козаре, Кордуна и других регија, од којих је око 12.000 успјело преживјети рат.

Монодраму је бриљантно одиграла глумица Јелене Пузић из Земуна, која је за извођење ове монодраме 2017. године добила награду за најбољег младог глумца фестивала Љуба Мољац у Земуну. Јелена је по завршетку монодраме награђена громогласним аплаузом.

У суботу, 15. децембра, програм је започео отварањем округлог стола. Управни одбор Матице српске, на својој сједници одржаној 16. октобра 2017. године, основао је Крајишки одбор Матице српске.Тим поводом у Данима Српске Крајине у Српској Атини, удружење Отаџбински покрет са Матицом Српском и Крајишким одбором Матице српске, организовао је округли сто на тему Улога и значај Крајишког одбора Матице српске.Представници многих завичајних удружења, народни посланици, гости из Републике Српске, изасланик епископа бачког Иринеја, презвитер Жељко Латиновић, разговарали су на који начин удружити снаге са Крајишким одбором и која су то најважнија питања која се могу ријешити уз помоћ Одбора. Др Драган Станић у име Матице српске обећао је да ће Крајишки одбор већ од сутра да се озбиљно посвети рjeшавању проблема Крајишника које су изнијели на округлом столу, а спадају у домене културе, традиције, књижевности и језика.

Након округлог стола у холу Новосадског сајма поново је приказана изложба посвећена Сави Мркаљу, коју је отворио Драгомир Лалић. Отварање изложбе завршено је пригодним културно-умјетничким програмом.

Након изложбе гости су прешли у велику салу Новосадског сајма гдје је започео богат културно-умјетнички програм. Присутнима се, на самом почетку,обратио Драгомир Лалић.

– Доживјели смо такве несреће које мало који народ у Европи може да поднесе. Сви заједно треба да чинимо да овај наш српски корпус овако разједињен и расут окупимо.

Затим је, по протоколу, освештан славски колач, коме су се придружили и бројни званичници. Кум славе Душан Бајатовић, због обавеза био је спријечен да се придружи свечаности, али га је замијенио Слободан Цветковић, директор Новосадског сајма.

– Трудимо се да будемо добри домаћини, да будете задовољни. И мени прија да осјетим дух традиције. Потребно је да се подсјетимо шта се десило ових посљедњих сто година које су биле велики изазов за све Србе – рекао је Слободан Цветковић.

Након њега, скупу се обратио и предсједник Матице српске, др Драган Станић, који је након округлог стола испратио и Свесрпски сабор и том приликом осврнуо се на значај формирања Крајишког одбора.

– Идеја Матице српске од почетка је била да његујемо један интегрални концепт српске културе. Да сви српски простори, гдје год се ствара културно добро које носи ознаку српске културе, српске духовности, српског језика, заузме мјесто у Матици српској и зато ништа природније није било него да формирамо Крајишки одбор.

Академик проф. др Драган Шкорић поручио је: – Европо, стиди се. Крајишници су вас вјековима чували од Турака.

Организатор манифестације, Драгомир Лалић, потом је уручио свечане Повеље Српске Крајине, које су ове године припале најзаслужнијима, др Драгану Станићу, Сави Штрбцу и Душану Бајатовићу.

Учесници Свесрпског сабора ове године:

КУД Свети Сава Бањалука, Српски културни центар Вук Стефановић Караџић Бачка Топола, КУД Марко Орешковић Бачки Грачац, КУД Ћирило и Методије Бусије, КУД Вук Караџић Чонопља, Хор Свети Роман Слаткопојац Петроварадин, хор Просветитељи и етно појац Мишо Близанац, Женска дистих лира, пјесникиња Ранка Срдић Милић, етно пјевачица Виолета Радић, гуслар Петар Манојловић и други.

На крају програма Драгомир Лалић поново се обратио гостима рекавши:

– Свака вам част што сте по оваквом времену дошли да прославимо славу РСК и Дане Српске Крајине у Српској Атини.Посебну захвалност изразио бих директору Покрајинског фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Душку Ћутилу и донаторима који су подржали ову манифестацију.

Подршку Србима из Крајине својим присуством пружили су црквени великодостојници, представници бројних институција и организација, као и многе друге званице. Сви они су једним заједничким саопштењем послали поруку подршке нашој браћи Србима у јужној српској покрајини на Косову и Метохији, чији положај и статус их веома подсјећа на положај и статус Срба у Хрватској још од тзв.„мирне реинтеграције” 1998. године до данас. Подршка и поздрави са сабора упућени су и бившем предсједнику Милану Мартићу и команданту Ратку Младићу.

Програм је професионално водила Лаура Вујковић, новинар Радио-телевизије Војводине.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар