Убијени српски цивили у Вариводама и Гошићу још увек чекају на правду

У селима Вариводе и Гошић обележена 26. годишњица од убиства шеснаест српских цивила након „Олује“.

У организацији Српског народног већа из Загреба и Општине Кистање у селима Вариводе и Гошић одржана је комеморација за шеснаест старијих цивила српске националности убијених у тим селима у августу и септембру 1995. године, готово два месеца након хрватске акције „Олуја“. Парастос за деветоро невино страдалих мештана, испред спомен обележја постављеног у Вариводама, служио је епископ далматински Никодим са свештенством Епархије далматинске. У својој беседи епископ Никодим рекао је да цивили нису хтели ништа друго него да послушају оно што им је речено с највишег државног положаја, а то је да остану на својим огњиштима, да живе у свом крају који су волели, да обрађују земљу и с радошћу дочекују друге људе.

– Људи су овде убијени под знаком мира. Ти старци, који су убијени на овом месту, ставили су на своје куће знак мира, бела платна која су кроз векове значила мир, надајући се да ће им дати заштиту, да ће бити сачувани и да ће остати живети на земљи коју су волели, за коју су живели и којој су дали читав свој живот. Нажалост, тај знак мира није значио ништа друго већ да су се ту налазили људи, да их они који су ишли да им нанесу зло лакше нађу и одузму им право на живот – рекао је владика Никодим, поручивши како и за ово место страдања важе речи патријарха српског Порфирија изречене у Јасеновцу: „Човек је овим неделом поражен, а Бог изневерен“.

Потпредседник Владе Републике Хрватске и изасланик председника Андреја Пленковића, Борис Милошевић, подсетио је на чињеницу да је прошло више од педесет дана од окончања „Олује“ када су почињени тешки ратни злочини у овом крају и да је то био масакр који се није смео догодити нити је било повода да се он догоди.

– Невини мештани Варивода које данас оплакујемо, убијени су у властитом дворишту, седећи за столом испред своје куће, углавном хицима у главу из непосредне близине. То није била борбена акција, ако има неко да каже да је била, они нису били оружана сила, ако има неко да каже да су били. Они нису били непријатељска друга страна, ако неко каже да су то били. Масакр у Вариводама је најпознатији ратни злочин после „Олује“ над цивилима српске националности. Једини такав злочин који је доспео у хрватске медије кад је почињен и који је изазвао какву-такву реакцију јавности и политике. Гошић се догодио, али се о злочину није извештавало. Грубори су се догодили, али су медији писали другачије, да злочина није било – рекао је Милошевић.

Милошевић се осврнуо и на то да је за Вариводе одмах покренута истрага, да је злочин био под лупом јавности, да је у поступку претприступних преговора за улазак Хрватске у Европску унију то био један од предмета о којем се извештавало Европску комисију, да су Вариводе од Државног тужилаштва биле означене националним приоритетом, али да до истине и правде у овом предмету није дошло.

– За велику већину жртава нажалост неће бити судске правде, али наша дужност овде је да поручимо да сваки ратни злочин мора бити кажњен, независно од националности починилаца. Тражимо правду за убице стараца из Варивода и Гошића, да не буду без осуде, правосудне и друштвене. Пресуде у предметима ратних злочина су важне, оне шаљу поруку да се злочин не може правдати никаквим вишим циљевима. Свака жртва, без обзира на националност, има наше поштовање и то је политика ове Владе – истакао је потпредседник владе РХ Борис Милошевић, закључивши како је од 2012. године до данас подигнута само једна оптужница за ратни злочин из 1995. године, која је резултирала правомоћном судском пресудом, и да је то поражавајуће.

Неоткривање злочинаца оптерећење не само за породице жртава већ и за друштво

Саборска заступница СДСС-а Ања Шимпрага рекла је да нису само Вариводе осетиле руку зла која је пустошила селима након „Олује“, већ да је тешко наћи село у Северној Далмацији и Лици у којем нису почињена убиства једног или више цивила, колико у акцији „Олуја“, толико и непосредно након ње.

– Позната су убиства у Уздољу, Жагровићу, Плавну, Стрмици, Личком Тишковцу, Косову, Оћестову, Ивошевцима, Зрмањи… Судбина је била немилосрдна и за Банијце и за Кордунаше. Беле крпе и чаршафи у нормалном свету значили су мир. Сви убијени остали су у уверењу да им се ништа неће догодити на њиховој земљи. Они који су дали обећање нису их заштитили. Република Хрватска проглашена је одговорном у свим досадашњим судским поступцима по тужбама за накнаду нематеријалне штете, које су против ње, због убиства деветоро цивила српске националности, више од десетлећа истрајно водили чланови њихових породица. За овај злочин сумњичило се шесторицу припадника хрватских војних снага но након поступка пред Жупанијским судом у Задру, те поновљеног суђења на Жупанијском суду у Шибенику, оптуженици су ослобођени кривице. Истрага је враћена на почетак и то против непознатих починилаца. Нових сазнања нема, као ни прогона починилаца одговорних за злочин овде у Вариводама – навела је Шимпрага додајући да је неоткривање злочинаца оптерећење не само за породице жртава већ и за друштво у целини.

– Нормализација односа између две земље, као и помирење Срба и Хрвата, актуелне су теме пред обележавање „Олује“ и када се сећамо невино пострадалих. Управо такав однос није логичан, јер помирење треба бити такво да се не уздрма сваких неколико недеља – поручила је на крају Шимпрага.

Посебни изасланик председника Републике Србије Александра Вучића за решавање питања несталих Веран Матић, подсетио је да је и прошле године присуствовао овој веома важној комеморацији која је била увод у заједничке комеморације на местима страдања представника хрватске и српске заједнице. Нагласио је да је заједништво кључна реч за успостављање мира, мировне политике, обнову поверења и стабилности, важних за садашњи али и будући живот.

– Овде сам да се у своје име и у име председника Републике Србије поклоним успомени на убијене мештане Варивода, убијене на данашњи дан пре 26 година. Да са вама, члановима породица и свима вама који чувате успомену на њихово страдање, поделим своја најдубља саосећања. Овде сам данас, као и у другим приликама, да допринесем томе да живите у миру са својим комшијама, да обнављамо и успоставимо бољу комуникацију између Србије и Хрватске, да се унапреди сарадња око питања несталих лица и да се дају одговори зашто злочини на овоме и другим местима нису кажњени – рекао је Матић, додајући да заједничка посвећеност у проналаску свих несталих, треба да буде мост за успостављање поверења које је једини пут ка помирењу.

– Судбина несталих не сме да нас дели на Србе и Хрвате, Хрватску и Србију, већ заједничка посвећеност проналаску свих несталих. На крају, овде сам да вам одам признање зато што сте, и након оваквих страдања, смогли снаге за нови почетак, обновљене односе са својим суседима, и зато што сте нашли своје место у свом завичају и у Хрватској. То признање одајем и онима са хрватске стране, који су и данас са вама – поручио је Матић у Вариводама.

Након Варивода помен је одржан и у Гошићу, за осам мештана српске националности убијених у овом селу.

Комеморацији у Вариводама и Гошићу присуствовали су и амбасадор БиХ у Републици Хрватској Александар Врањеш, привремени отправник послова Амбасаде РС у Хрватској Давор Тркулја, народна посланица у Скупштини РС Сања Лакић, председник Савета за националне мањине Владе РХ Александар Толнауер, жупан Шибенско-книнске жупаније Марко Јелић, заменица градоначелника Книна Кристина Перић, начелници општина Кистање, Бискупија и Ервеник, активисти Зоран Пусић и Весна Тершелич те бројни представници Срба жупанијских и локалних власти три жупаније.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар