УЧК творевина грађена на геноциду: На списку жртава први пут се помињу српска имена

У допуњеној оптужници из Хага на којој се налазе и имена 102 жртве ОВК налазе се локације које Приштина упорно одбија да претражи, а за које се сумња да се ту налазе посмртни остаци несталих Срби и других неалбанаца које је ОВК киднаповала и убила у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године, рекао је председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић за „Косово онлајн“.

Одаловић наводи да се само у Ликовцу, селу код Србице где је био злогласни ОВК штаб, и даље тражи седам несталих особа.

„Поменути списак значи да су у Тужилаштву идентификовали злочине који су се неспорно догодили. До сада је то било доста описно, а сада су се појавила конкретна имена и места. Погледао сам списак, ту су локације на којима ми и даље тражимо нестала лица, рецимо и даље трагамо за седам лица која су нестала у Ликовцу“, истакао је Одаловић.

Према његовим речима, на локацијама које се налазе на списку тужилаштва Специјалног суда били су логори где су људи на монструозне начине тучени, мучени и убијани.

„То су стварне жртве, стварни догађаји и надам се да уз сведоке, процес може да се истера до краја“, поручио је Одаловић.

Поменути списак је изазвао бурну реакцију у Приштини, од тога да је „списак измишљен“, до тога да тврде да су се нека имена појављивала у ранијим процесима против Фатмира Љимаја и Рамуша Харадинаја.

Из Специјалног тужилаштва се нису даље оглашавали по том питању, а треба подсетити да је пре мало више од недељу дана, по налогу из Хага, у Приштини извршен претрес стана Адиља Бехрамаја, бившег саветника једног од лидера ОВК Хашима Тачија.

Адвокат Горан Петронијевић за „Косово онлајн“ каже да је веома битно да су се први пут у оптужници појавила и српска имена.

„То мења све. До сада су била суђења за убиства Албанаца од стране Албанаца и то из три разлога – политичких јер су припадали опцији Ибрахима Ругове и били противници ОВК, јер су били лојални држави Србији или су у ОВК посумњали да су уз Ругову или Србију. Овако, ово су етнички мотивисана убиства и то даје потпуно другачију слику, карактер сукоба уводе у другу димензију“, истакао је Петронијевић.

Објаснио је и шта се тачно мења сада, када се на списку налазе имена Срба и осталих неалбанаца.

„То значи да је та ОВК ‘држава’ настала на елиминацији етничких припадника других групација – Срба, Рома и других, односно на геноциду. Срби су убијани само зато што су Срби, а не политички противници, као што је то ОВК радила са Албанцима. Ипак, тешко да ће неко од сведока Албанаца сведочити против других Албанаца за убиство Срба, али када се буде доказало и када команданти ОВК буду осуђени за етничка убиства Срба онда ћу моћи да кажем да почињем полако да верујем у тај суд и да смо направили корак ка правди“, рекао је Петронијевић.

Лидери ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими терете се за ратне злочине и злочине против човечности, укључујући нелегално притварање, мучење, убиства и нестанке више стотина људи. Суђење у Хагу треба да почне 3. априла, преноси РТ Балкан.

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар