УДРУЖЕНИ У МРЖЊИ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Мило Ђукановић код Милановића без доказа нападао Београд и Русију

ЦРНОГОРСКИ председник Мило Ђукановић, који је након догађаја у тој земљи експресно допутовао у Загреб, након разговора са Зораном Милановићем рекао је да је „Цетиње показало да Црна Гора нема владу која штити националне интересе“.

– Време је наш савезник, а грађански и секуларни идентитет Црне Горе је нападнут сервилношћу актуалне владе пред центрима великодржавног идеализма у Београду – тврди Ђукановић.

Хрватски председник је објаснио да је разлог хитном позиву Ђукановићу да дође у званичну посету Хрватској ”подршка Црној Гори”, подсетивши на догађај из 1997. године када је црногорска полиција зауставила просведнике који су кренули према насељу католичких Албанаца у Тузли.

– То је био тренутак када сам знао да је Црна Гора постала ‘нешто друго’ – тврди Милановић.

Оценио је да Србија која преговара са Европском унијом нема јасан принцип за улазак, а да је питање за милион евра како третирати регион, као целину или сваку поједину државу.

Милановић се заузима да Црна Гора, Албанија и Северна Мекедонија имају преференцијални третман, а сам ће својим колегама из Европе указати на проблеме у Црној Гори.

– У том духу и са том намером данас је Ђукановић у Загребу – оценио је Милановић, уз констатацију да се Хрватска заузима за модерну, грађанску и отворену Црну Гору.

На новинарско питање да ли је позив Ђукановићу и порука Београду Милановић је потврдно одговорио, док је Ђукановић без доказа оптужио Русију да се умешала у догађаје у региону.

– Русија на простору Западног Балкана делује ради пласмана геополитичких интереса. Поруке које добијамо из Москве су да наше чланству у НАТО-у није добар геополитички избор. Већ сам рекао да нема алтернативе евроатлантској будућности.

Затражио је од Хрватске да пробуди помало успавану пажњу Европе према региону и Црној Гори, а Милановић је реаговао да све државе морају пре свега да буду окренуте саме себи.

– Бавите се собом, то је моја порука, а Брисел да, али у оној мери у којој желите да будете чланица ЕУ. То што нема рата нема разлога и да Европа држи очи затворенима.

За Милановића ”свако трећи” када је реч о Црној Гори, био то Београд, Москва или Брисел је вишак.

Хрватски председник је детаљно говорио о позиву Ђукановићу да дође што пре и констатовао да је позив уследео ”након ових чудних и незгодних догађаја на Цетињу ових дана”.

– До посета је требало ионако доћи, али су га догађаји убрзали – рекао је шеф хрватске државе, а Хрватска је желела дати отворену подршку Црној Гори.

Мило Ђукановић је у Загребу констатовао да се са Западног Балкана поново шаљу ретроградне политичке поруке како је време за остваривање циљева из деведесетих година прошлог века.

– Опет се пласира илузија да на Западном Балкану није могућа мултиетничка демократија и да је време за стварање увећаних национално и верски хомогених држава. И у овим ситуацијама и након њих Црна Гора је одлучна да остане грађанска држава – поручио је Ђукановић, који ће се са Милановићем дружити и на Брионима.

Преузето са: Новости.рс

Нема коментара

Напишите коментар