Удружење Банијаца наставља рад у истом саставу. Најуспјешнија година од оснивања

У великој сали Општине Нови Београд данас је одржана редовна и изборна скупштина Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда. Поштујући све епидемиолошке мјере, скупштину је отворио предсједник скупштине проф. др Душан Богичевић који је прочитао дневни ред.

Предсједник УО удружења, Мирослав Ковјанић поздравио је све присутне, а посебно госпођу Душанку Лукић која је члан удружења од самог почетка. Међу присутнима били су и народни посланик Миодраг Линта и предсједница и потпредсједница хуманитарне организације Уна СербицаБиљана Тарбук и Јована Христић.

Прије наставка рада Ковјанић је позвао присутне да минутом ћутања одају почаст једном од оснивача Завичајног удружења Банијаца, Милану Миши Ђурићу као и свим члановима и Банијцима који су нас напустили у претходној години.

Ковјанић се присјетио 2020. године у којем је удружење учествовало на Сајму у Новом Саду на манифестацији „Завичајни дани“. Због пандемије вируса ЦОВИД – 19 многи пројекти у 2020. години су морали бити отказани међу којима су Банијско вече, турнир у малом фудбалу „Куп Баније“. Упркос томе, прошле године одржана је трибина „Здравственом превентивом до бољег здравља становништва“, спортско – културна манифестација „Банијски вишебој“, а одобрен је и пројекат „Злочин на Банији“ који ових дана улази у завршну фазу.

Ова 2021. година по процјенама Ковјанића је једна од најуспјешнијих од оснивања удружења, што по броју реализованих пројеката што по успјесима.

У хуманитарној акцији „Банијо наша незаборављена“, у сарадњи са још три удружења „Банија“ Суботица, „Банија“ Нови Сад и ЖПГ из Пригревице, крајем априла испоручена је хуманитарна помоћ у потресу настрадалим Банијцима у виду бијеле технике. Том приликом помогнуто је 90 породица.

 • Удружење учествовало је у емисији Србија на вези 20.5.2021.
 • У јулу одржана аукција слика за помоћ настрадалом народу на Банији
 • Крајем јуна у Дому културе у Угриновцима одржана манифестација „Умотворине и рукотворине Банијаца“
 • Удружење Банијаца на Хепи телевизији 23.7. у емисији „Прело у нашем сокаку“
 • Учешће ЖПГ и МПГ 13.8.2021. на 18. фестивалу изворне пјесме у Приликама (Ивањица). Од 48 учесника ЖПГ заузела је 3. мјесто
 • Крајем августа послана хуманитарна помоћ нашем народу на Банији у виду колица за хендикепиране особе и гумених чизама (уз помоћ комесаријата за избеглице)
 • Наступ Удружења 4. септембра на манифестацији у Купинову под називом „Кифлицијада“ у организацији удружења „Мајка Ангелина“ из Купинова
 • На Завичајним данима у Суботици учествовали женска и мушка пјевачка група.
 • У селу Раковица (општина Вождовац) 11.9. одржана је манифестација под називом „Очување српске културе и обичаја“
 • Одржан 3. по реду „Банијски спортски вишебој“ у Крњачи на стадиону „ФК Братство“, 19.9.2020.
 • Наступ удружења на РТС-у у емисији „Шареница“ 20.9. гдје је удружење милионском аудиторијуму представило банијске умотоврине и рукотворине као и изворне банијске пјесме
 • На 19. фестивалу „Крајишки бисери“ у Пландишту одржаном 17.10. учестововале су ЖПГ и МПГ, где је ЖПГ освојила прво мјесто
 • Дана 22.10. представници удружења Банијаца посјетили су банијску легенду Мићу Јелића Грновића

Ковјанић је потом представио план за 2022. годину за коју је планиран пројекат под називом „Свједочења о усташким звјерствима на Банији 1991 – 1995“, турнир у Бели, Банијско вече, округли сто са привредницима поријеклом са Баније, турнир у малом фудбалу, манифестација под називом „Умотворине и рукотворине Банијаца“, издавање брошуре под називом „15 година рада удружења“, учествовање на фестивалу изворне пјесме у Приликама код Ивањице, учествовање на „Кифлицијади“ у Купинову, спровођење пројекта „Очување српске културе и обичаја“, Банијски спортски вишебој, Банијско плетено коло, наступ ЖПГ и МПГ у Пландишту и Суботици, сајам у Новом Саду „Завичајни дани“, турнир у Бели.

На Ковјанићев приједлог Душанка Лукић проглашена је за почасног члана удружења.

Милош Бајић се осврнуо на књижевнике са Баније и њихове пројекте.

Далибор Јелић је поднио финансијски извјештај док је Жељко Продановић прочитао списак чланова скупштине и управног одбора удружења који су једногласно изабрани да воде удружење и у наредном периоду.

Даница Богдановић се обратила присутнима и истакла значај удружења не само за Банијску културу већ читаву српску. Замолила је присутне за минут ћутања за настрадале у потресу који је погодио Банију, а посебно Мајске Пољане из којих води поријекло.

Потом је покренута тема чланарине. Од почетка рада удружења накнада за чланарину се није мијењала. Донесена је одлука да годишња чланарина за запослене износи 1000 динара, а за незапослене и пензионере и студенте 500 динара.

На крају се присутнима обратио народни посланик Миодраг Линта који је истакао како је Удружење Банијаца једно од најактивнијих завичајних удружења, похвалио рад и обећао подршку. Линта се дотакао и својих напора које улаже за права Крајишника и обећао да неће одустајати.

За добру атмосферу биле су задужене женска и мушка пјевачка група „Банија“, а Даница Богдановић је декорисала простор предметима са Баније тако да су присутни, гледајући поставку, могли да се на тренутак присјете родног краја.

Фотографије са скупштине погледајте у нашој ФОТОГАЛЕРИЈИ

Извор и фотографије: Банија Онлине

Нема коментара

Напишите коментар