Постављена изложба „Знаменити Срби Далмације“

Симо Матавуљ, Сава Бјелановић, Глигорије Возарић, Руђер Бошковић, Герасим Зелић, Серфан Кнежевић само су нека од знаменитих имена која потичу из Далмације. На њих и на многе друге личности подсетила је изложба „Знаменити Срби Далмације“ аутора Милорада С. Кураице, која је постављена у Вестибилу Градске куће.

Изложбу коју је организовало Завичајно удружење „Далмација“ отворио је градоначелник Стеван Бакић, захваливши се удружењу што неуморним трудом Суботичане упознају са српским православним наслеђем ове области која вековима дарује наш народ знаменитим и великим људима.

– Драгоцено је настојање суботичких Далматинаца да нас упознају са људима који су задужили српски народ, а о којима се нажалост врло мало зна. Вреди подсетити да су Бачка и Далмација биле, у време ових великана, у истом државном оквиру, у којем се српски народ јединствено борио за своја права и своју слободу – поучио је градоначелник Бакић и подсетио како је Бјелановић био под утицајем Светозара Милетића. – У злочиначкој ’Олуји’ скоро да је потпуно нестала српска Далмација али данас, на темељу који су поставили ови великани које видимо око нас, а кроз старање државе Србије и Српске православне цркве, обнавља се наш народ на том простору и чува своју Лазарицу на Далматинском Косову, коју је подигао управо Стефан Кнежевић.

Аутор изложбе Милорад С. Кураица поручио је да “смо велики колико се сећамо великана” .

– Ова изложба је покушај да се на прави начин преточи максима „моје свето а и твоје свето, своје чувај а у моје не дирај“ ,  буде ембрион и потицај другима да ураде боље и квалитетније – наставе гдје смо ми стали. Јер ово није завршена прича, Јеванђеле, Свето Писмо или Библија. И поред уложеног труда нисмо успјели заокружити и обезбиједити да сви наши великани из наше српске Далмације буду вечерас на овој изложби. Ово је важна и велика изложба. Усудио бих се рећи да овакву Србија до сад није имала. Основни критеријум да се нађу у плејади ових великана  јесте чињеница да су животом и радом на прави начин применили велику мисао  бесмртног и једног од најумнијих Срба, нашег Петра Петровића Другог Његоша: „Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити“. Уколико бисмо на овој изложби о сваком од великана рекли по неку ријеч била би то друга, прича готово роман.  Истакао је у свом говору Милорад  С. Кураица

This is box title

Кураица се овом приликом захвалио Мелиси Вилов, Ненаду Ђукићу, др Милану Гулићу, Милораду Савићу и др Кости Новаковићу на несебичној помоћи око припреме и реализације изложбе, као и Граду Суботици и градоначелнику Стевану Бакићу који су у потпуности финансирали ову изложбу.

У Великој већници потом је одржано предавање о Стефану Кнежевићу и Сави Бјелановићу које су одржали проф. др Вељко Ђурић Мишина, др Милан Гулић и др Војин Калинић.

Погледајте остале фотографије

Преузето са: суботица.ком

Нема коментара

Напишите коментар