Удружење бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине тражи признавање ратног стажа

Удружење бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине, као организација потомака потомака одбрамбених ратова 1912-1918. године, припадника НОР-а 1941-1945. године, учеснике ратова од 1990– 1999. године ратних и мирнодопских инвалида кроз свој рад и деловање бори се за остваривање права свог чланства загарантованог Уставом, законима, прописима и уредбама Републике Србије и међународних повеља о људским и грађанским правима бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих.

За чланове Удружења бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине имати статус борац је част и подразумијева да су се у датој ситуацији, небитно под којим условима ни гдје, одазвали позиву отаџбине и за одбрану њене части и угледа, понудили највише што један човјек може понудити, а то је лични живот. Управо из тог разлога, руководство удружења на челу са Драгом Ступаром сматра и то је на редовној сједници која је одржана 11. 12. 2021. године, наглашено да имају пуно право да им се призна цјелокупан ратни стаж у току учешћа у ратним дејствима која су се на простору Републике Хрватске и Босне и Херцеговине догодила деведесетих година прошлог вијека:

  • Република Хрватска је својим борцима признала ратни стаж 06.1996. године. Ако је Република Хравтска својим бранитељима признала рат до наведеног датума, онда и Република Србија треба да призна и нама ратни стаж. Кад смо ишли у борбу ми нисмо знали како ће се све завршити ишли смо прије свега да бранимо своју породицу и своју територију и нисмо штедјели наше животе. Довођењем снага UNPROFOR на простор Републике Хрватске ми смо предати сами себи. Посљедица тога је “Бљесак“, а узрочно посљедична веза је акција “Олуја“ и та страдања нашег народа ми обиљежавамо сваке године, нагласио је Ступар.

Ступар је истакао да борци који су рањени у току тих ратовања треба да остваре своја права. Такође, борци су за вријеме рата у Републици Хрватској били приморани да напусте све и оставе своју имовину, а представници власти Репубике Хрватске раде на томе да то све избришу из катастра и из свих институција.

Ступар је истакао и то да ништа друго не траже него оно за шта се народни посланик Миодраг Линта већ мјесецима залаже у Народној скупштини Републике Србије. Удружење се залаже за остваривање права бораца и да им се призна читав ратни стаж. Такође, руководство удружења сматра да је потребно да се оснује посебно министарство у Влади Републике Србије које ће се бавити искључиво проблемима и питањима бораца и учесника ратова. Залажу се и за уску сарадњу са свим институцијама како би се правовремено дјеловало на све проблеме са којима се борци суочавају. Свака држава која држи до свог националног идентитета, поноса и достојанства, посебну бригу посвећује својим борцима и према њима се односи са посебном бригом и пажњом, а поготово када се ради о ратним инвалидима и члановима породица погинулих бораца.

Драго Ступар је нагласио да су чланови Удружења бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих Покрајине Војводине једногласни у својим захтјевима и да неће одустати док се актуелни закон не повуче из скупштине и док се не призна цјелокупни ратни стаж. Борци су спремни и да мирним протестима искажу своје незадовољство, уколико се њихови захтеви не испуне.

Новинар Српског кола

                                                                                              Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар