Душан Басташић: Господо са РТС-а, зашто нам то радите?

На ову тужну годишњицу, са осјећајем горчине и издаје, згражамо се над тешко разумљивим, аутошовинистичким потезом уредника интернет страница РТС-а.

Управо данас, тачније вечерас, навршава се тридесет година од почињења бестијалног злочина над српском породицом Зец у Загребу.

Била је то трагедија која је тада отворила очи многим преосталим Србима који су у градовима и уопште на териториу тадашње СР Хрватске са већинских хрватским становништвом, још увијек калкулисали да ли остати или отићи.

Детаље о том стравичном злочину  можете прочитати овдје:

О данашњој годишњици ликвидације дванаестогодишње Александре и њених родитеља Михајла и Марије, извјештавају и подсјећају многи медији у простору који се назива регион па тако и РТС, јавни сервис грађана Р. Србије.

На интернет сајту РТС-а у рубрици ОКО,  јуче је објављен прилог под насловом: „Годишњица убиства Михајла, Марије и Александре Зец у Загребу: Срамота дуга тридесет година“ из пера Драге Пилсела.

На поменутом сајту нисмо нашли ни један други текст на исту тему, барем из пера оних у Србији у чијој је компетенцији култура сјећања. На сајту Музеја жртава геноцида (над неименованим народом) нема помена данашње годишњице.

На фејсбук страници Одбора за Јасеновац и остала стратишта САС СПЦ,  посљедњи, данас постављен прилог је линк на видео „урадак“ хрватског историчара Хрвоја Класића НДХ – Епилог. Предзадњи, јуче постављен прилог је овај:

Сајт поменутог Одбора нисам ни погледао јер је тамо посљедња вијест објављена (давне) 2013. године.

Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица из Бање Луке, на својим интернет страницама не препознаје потребу за подсјећањем на злочин почињен над српском породицом у Загребу 1991. године.

Горка истина, да је неко од уредника РТС-а, одлучио да на странице јавног сервиса (свих) грађана Србије као помен и сјећање на убијену Александру и њене родитеље постави текст аутора Драге Пилсела, представља својеврстан скандал.

Драго Пилсел је главни уредник портала “Autograf.hr “. Рођен је и одрастао у породици усташких емиграната, у чију је кућу у Аргентини долазио породични пријатељ Анте Павелић. Пилсел је у Хрватску стигао у мају 1989. године, носилац је Споменице и медаље (ткз.) домовинског рата, а 1999. је у Шпанији награђен као најбољи страни дописник за покривање НАТО бомбардовања Србије.

Није тајна да је Драго Пилсел близак пријатељ владикe Јована Ћулибрка који је већ годину дана и колумниста хрватског портала Autograf.hr.

Нема коментара

Напишите коментар