Удружење Будимо људи организовало одлазак у Јасеновац

Удружење вјерника и поштовалаца блаженопочившег патријарха Павла Будимо људи из Батајнице организовало је одлазак у Јасеновац на обиљежавање 80. годишњице сјећања на Свете новомученике јасеновачке, чије страдање се по календару СПЦ обиљежава сваког 13. септембра.

Свету литургију је водио патријарх Порфирије у манастирској Цркви Рођења Светог Јована Претече. У својој бесједи патријарх Порфирије поручује да на грозоте које су се догодиле у Јасеновцу је одговор молитва и праштање.

– Никада се овдје нисмо окупљали да бисмо се бавили математиком, бројкама, ко је више зла нанио. Ово је за нас мјесто молитве, долазимо у Јасеновац са пијететом као што одлазимо на мјеста гдје су страдали други људи – рекао је патријарх Порфирије.

Предсједник Удружења Будимо људи Владо Новаковић каже да је обавеза свих Срба да се сјећају Јасеновачких мученика, да обилазе Јасеновац како би им се поклонили и да уче своју дјецу о страдању српског народа.

– Са нама је из Београда кренула мајка са седморо од укупно деветоро дјеце, Јелена Васиљевић из Раковице. Двоје је остало код куће са оцем, Страхињом. Такође, са нама је ишао и преживјели логораш Марко Гојковић (87).

Марко Гојковић је за Новости рекао да су му у Јасеновцу страдали  пет сестара и отац. Три сестре су убијене са бебама. Не зна да ли језивије било у јастребарском или у Јасеновцу.

– Дјеца су у Јастребарском умирала сваки дан. Тифус, дијареја или изгладњивање. И ја сам убрзо оболио. Један дан сам се само срушио и онесвијестио. Мислили су да сам умро. Однијели су ме и бацили на гомилу мртве дјеце. Брат ме тражио по логору и кад ме угледао, притрчао је и скинуо ме са гомиле мртве дјеце. Ударао ме и плакао и тако ме некако пробудио… Убрзо нас је један биљњжник из Градишке узео код себе кући да нас спасе из логора. И код њега у кући замало да нас убије неки муслиман Сафет који ме гањао по улици са камом јер сам Србин, али ме спасао наш домаћин. Одатле је брат отишао у партизане и ја за њим – рекао је Гојковић за Новости.

Гојковић је послије рата отишао у Стару Пазову. Ове године је тек скупио снаге да посјети Јасеновац, и јако дирљиво и тешко је поднио тај долазак и присјећање свег зла који је ту доживио.

Владо Новаковић овом приликом најављује и ново ходочашће у Кућанце 15. новембра 2021. године на дан упокојења патријарха Павла.

Свету литургију уз владику Јована и владику Методија служиће митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Том приликом биће уприличен и културно-умјетнички програм у оквиру Дана патријарха Павла који се поред Кућанаца одржавају и у Чачку, Никшићу и Гацку.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар