Удружење Крајишника западно од Дрине организовало Крајишки вишебој у Шимановцима

Удружење Крајишника западно од Дрине организовало је традиционалну манифестацију Крајишки вишебој 28. маја 2023. године у Шимановцима. Локална самоуправа Општине Пећинци је покровитељ манифестације, која се организује у склопу обиљежавања Дана општине Пећинци. Такмичење је ове године отворио замјеник предсједника општине Зоран Војкић. Војкић је истакао да Крајишки вишебој чини богатијим Дане општине Пећинци:

  • Његовање обичаја и традиције Крајишника чини богатијим културни и друштвени живот у нашој општини, истакао је Војкић.

Такође, Војкић је нагласио да ће Општина Пећинци и убудуће подржавати манифестације које његују и чувају од заборава традицију Срема, али и оних крајева из којих су дошли њихови суграђани.

 

Сама манифестација организована је тако да су се Крајишници такмичили у традиционалним играма – бацање камена с рамена, потезање конопа и скок из мјеста. Најбољи појединац такмичења био је Дејан Цветановић, капитен најуспјешније екипе из Огара. Цветановић је понио и титулу харамбаше за 2023. годину.

Прво мјесто је убједљиво освојила екипа Огара, а иза њих су Суботиште и Пећинци. У такмичењу бацање камена с рамена прво мејсто освојио је Ненад Цветановић из Огара, друго мјесто припало је његовом брату Слободану, а треће мјесто освојио је Златко Јовичић из Пећинаца.

У скоку у даљ прва три мјеста освојила су браћа из Огара Ненад, Слободан и Предраг Цветановић.

Након такмичарског дијела и додјеле награда које је побједницима уручио замјеник предсједника општине Зоран Војкић, организовано је дружење за учеснике и госте.

Предсједник Удружења Крајишника западно од Дрине Рајко Јевић није могао да сакрије задовољство због успјешне манифестације:

  • Као и сваке године, манифестација је протекла у атмосфери пријатељског такмичења и дружења. Веома нам значи да се кроз ова окупљања сјетимо завичаја и да не заборавимо крајишке обичаје, јер је све то дио богате српске традиције, истакао је Јевић.

Такође, Јевић је изјавио да удружење има добру сарадњу са Општином Пећинци којој дугују захвалност на разумијевању мотива крајишких Срба и изразио је наду да ће и након 12 година Крајишког вишебоја наставити са традицијом његовог одржавања на овај начин.

 

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар