Удружење Славонија у срцу одржало Скупштину у новим просторијама у Земуну

Удружење Славонија у срцу одржало је 3.11.2019. Скупштину, а том приликом су и свечано прославили улазак у нове просторије на адреси Цара Душана 57 у Земуну. Просторије су на коришћење добили од Општине Земун.

Скупштину је отворио др Саво Лазић, који је на самом почетку предложио Радно предсједништво. Скупштини су присуствовали, поред чланова Предсједништва и гости, предсједник Удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније Мирослав Ковјанић, предсједник Завичајног клуба Кордунаша Петар Шаула, и у име Савеза Срба из региона Миле Шапић.

Прије самог извјештаја о раду, Рада Петровић, члан Удружења је прочитала пјесму Славонске планине, мушка пјевачка група уз пратњу оркестра је извела једну пјесму.

Извјештај о раду поднио је предсједник Управног одбора Удружења Миодраг Жарковић, Слађана Кузмић изнијела је извјештај благајне, док је извјештај Надзорног одбора поднијела Милка Ковачевић.

Предсjедник Управног одбора Удружења Славонија у срцу Миодраг Жарковић навео да је рад Удружења хуман и користан јер је Удружење основано као Удружење грађана, спремно да његује умјетност, културу, духовност, обичаје и традицију, скупљање умотворина и историјске грађе,  а све у циљу очувања културног идентитета Славоније и Славонаца.

– Желимо да кроз овакакв вид дјеловања заборавимо на подјеле, нетрепељивост и сујету и да се одбранимо добрим од лоших. Ко ће нас уздићи ако сами себе напустимо. Сложни само можемо напријед, будимо људи као што је рекао наш патријарх Павле – рекао је Жарковић.

Активности овог Удружења су највише културно-умјетничке природе, пјесма, игра и хуманитарни рад.

– Прије пар мјесеци смо се уселили у наш дом, своје просторије. Данас је свечано отварање просторија. Желим да се захвалим у име Удружења Миодрагу Линти, Милану Јанићу и Секретаријату за имовинско-правне односе, који су заслужни што смо добили своје просторије.

– Наше активности почињу у јануару. 13. јануара на Српску нову годину, када се окупимо за дочек и позовемо наше Банијце, Кордунаше, Далматинце, Личане… Првог петка у фебруару одлазимо код наших Славонаца у Бањалуку, гдје смо радо виђени гости.

Жарковић је додао да у наставку године имају велико Славонско вече, које се одржава у Интер Холивуду већ 6 година. Окупи се око 700 људи. Крајем маја учествују на Крајишком откосу на Бусијама, затим на Крушедолским звонима код манастира Крушедол, на манифестацији Шумадијо волимо те, Крајино у срцу носимо те у Крагујевцу. Затим наступају у Сремчици, Угриновцима на Плетеном колу, на Звездари код Удружења Завичај и Ненада Абрамовића, у Сремским Карловцима, Стражилову, гдје је сахрањен Бранко Радичевић, такође Славонац.

Жарковић је подсјетио да је у Босанској Градишци добијен простор да се изгради центар за страдале у Западној Славонији.

– Сви ћемо настојати да помогнемо, апелујем да се јаве сви који знају старадале. За сада на списку има 1.496 Срба страдалих у Западној Славонији – рекао је Жарковић и најавио пут за Кућанце 16.11.

Доктор Саво Лазић се захвалио Миодрагу Линти што није, како каже, жалио времена и труда,  да се потруди да убиједи надлежне да им се додијели простор.

– Он је био тај који је упознао друштвено-политичке факторе са нашим активностима. Отворени смо за све Славонце да нам приђу на начин који одаберу. Да направимо једно удружење, а не да правимо три или четири удружења. Врата су отворена за све – навео је Лазић.

 

Петар Шаула, предсједник Завичајног клуба Кордунаша је пожелио Славонцима плодотворан и успјешан рад и рекао да му је било велико задовољство што је сарађивао са Удружењем Славонија у срцу на челу са Миодрагом Жарковићем.

– Придружујем се апелу да се удружимо, без обзира да ли смо Кордунаши, Банијци, Славонци – рекао је Шаула.

Бранислав Ћорић из Удружења Савонија у срцу је навео како би било добро направити кровно удружење свих досадашњих удружења које ће повезати Крајишнике.

– С тим што би ми могли утицати на политичке моменте у држави, да немамо само фолклорна удружења, а да нико не саслуша шта ми мислимо. Ипак би ми значили у политици, скупштини, влади, гдје би имали своје представнике да бране наш интерес – рекао је Ћорић.

Мирослав Ковјанић предсједник Удружења Банијаца је навео да му је част и задовољство што је међу Славонцима.

– Само дружењем можете постићи много, и да поштујете међусобни рад. Ако будемо само себе гледали нећемо никада ништа направити, будимо јединствени. Надовезао бих се на приједлог за Кровна удружења. То је јако тешко. Од тога неће бити ништа, јер свако од нас жели да буде на врху, и свако жели себе, док не будемо препознали човјека који може да буде заслужан за све.

Миле Шапић је поздравио све у име Савеза Срба из региона и упутио је похвале удружењу и исказао задовољство на досадошњој доброј сарадњи.

– Апелујем на укључивање младих, не само у овом удружењу, него и осталим. Савез Срба из региона се труди да помогне кроз институције – навео је Шапић и напоменуо колико је битно да се оснује министарство које би рјешавало питање Срба из региона.

 

Захвалнице за допринос у његовању културе, чувању обичаја и традиције добили су: Љубомир Покрајац,

 

Милорад Табак и

Миле Недимовић

Након скупштине Славонци и њихови гости су наставили дружење уз пјесму и игру.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

 

 

 

 

Коментари
  • Divno druzenje,lepa vest za udruzenje Slavonija u srcu,dobili ste nove prostorije od gradskih vlasti,.cestitke,.vasa pjesma ,ponosno se slusa, sirom srbije,I dalje od srbije,.srecno sa novim pjesmama,
    Pozdrav

    уторак, 08. август 2023.

Напишите коментар