Удружење “Српски крајеви“ организовало Ликовну колонију “Путевима предака“

Удружење “Српски крајеви“ организовало је шесту ликовну колонију под називом “Путевима предака“ 18.04.2023. године у Архиву Војводине. Ликовну колонију подржали су Покрајинска Влада, Град Нови Сад, Фонд за избегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Архив Војводине и Представништво Републике Српске у Србији.

Удружење “Српски крајеви“ својим активностима негује и чува српску културу, традицију, језик и национални идентитет. Ова изложба је потврда реченог и један од начина остваривања циљева удружења.

Ликовна колонија “Путевима предака“ и ове године омогућила је настанак веома вредних уметничких дела која су подарили њени учесници. Једанаест уметника подарило је 21 уметничко дело инспирисано путевима предака. Корачати путевима предака је велика одговорност, јер су преци оставили богато наслеђе, изборили се за нашу слободу и можемо бити поносни на своје порекло. Ова ликовна колонија окупља уметнике који својим делима настоје да буду достојни својих предака и оставе траг за будућа поколења.

Удружење “Српски крајеви“ је искористило прилику да поводом шесте изложбе ликовне колоније “Путевима предака“ награди најбоље уметнике. Додељене су специјалне награде, као и захвалнице свима који су помогли у организацији и реализацији ове изложбе.

Председник Удружења “Српски крајеви“ Славиша Рујевић објаснио нам како изгледа организација ликовне колоније која резултира једном оваквом изложбом:

– Сваке године уметницима омогућимо све потребне услове за боравак. Обезбедимо им смештај, превоз, храну, боје, платна, урамимо све слике, омогућимо изложбу, одштампамо каталоге. Заокужимо им једну целину да би резултирало једном оваквом изложбом. Уметници су из Новог Сада, Сомбора, Зрењанина, Дрвара и Бања Луке. Њихове теме инспирисане су путевима предака, односно свим оним што нас подсећа на наше претке. Ту имамо портрете знаменитих личности из српске историје, народне ношње, пејзаже, манастире и све што чини културно наслеђе српског народа, истакао је Рујевић.

У музичком делу програма, посетиоци изложбе имали су прилику да чују песме и кола из Славоније и Барање, са простора Високе Крајине и Прњавора, као и кола из Старе Србије и околине Врања у извођењу Вида и Милана Вашалића. Милан Вашалић је добитник бројних награда и признања и званично носи титулу чувара народне традиције, а његов син Вид је кренуо његовим стопама у преношењу културног наслеђа потомцима.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар