АКТУЕЛНО:

Удружење Врбљанаца прославило 20 година постојања

Удружење Врбљанаца ове године је прославило 20 година од оснивања. Тим поводом је 24.05.2024. године одржана редовна Годишња Скупштина у Месној заједници Старо Ђурђево и дружење Врбљанаца у Темерину. Поред чланова из месних одбора из Темерина, Бањалуке, Суботице, Врбљана, Клисе, Сомбора, Гакова и Црвенке, свечаност су увеличали гости и пријатељи Врбљанаца међу којима су били начелник општине Рибник Небојша Караћ, председник опптине Темерин Младен Зец са сарадницима, као и сродна пријатељска удружења: Удружење “Мањача“, Савез крајишких удружења, Удружење грађана Змијање, Удружење Медљанаца, Удружење Санања из Старе Пазове.

Након скупштине, организовано је дружење са културно-уметничким програмом у ресотрану “Код Баџана“ у Темерину. Окупљање је отворио један од оснивача Драгиша Томић. Догађај је почео минутом ћутања за све Врбљанце који нису више међу живима. Потом је здравицу одржао Бранислав Томић. У културно-уметничком делу програма учестовали су народни гуслар Витомир Вулин и мушка и женска певачка група КУД-а “Вук Караџић“ из Темерина. Стихове су говорили песници Ранка Срдић Милић и Миле Јанковић. А наступила је и млада, талентована виолинисткиња Јована Симовић. Након званичног дела програма, присутне је забављао бенд из Врбљана, као и њихов земљак и пријатељ Јован Перишић.


Важно је истаћи да је Удружење Врбљанаца у претходном периоду организовало неколико активности и акција. Почетком године прикупљена су средства и додељени су новогодишњи пакетићи и новчане помоћи за децу у Врбљанима. Удружење Врбљанаца учествовало је у фебруару на Сајму завичаја у Новом Саду где је презентовало свој завичај заједно са Општином Рибник. Организоване су хуманитарне акције за прикупљање помоћи суграђанима којима је помоћ била потребна. Удружење Врбљанаца може да се похвали чињеницом да су све акције биле добро прихваћене и имале велики одзив чланова. У наредном периоду Удружење Врбљанаца припрема се за традиоциналне Госпојинске дане у Врбљанима који се одржавају сваке године 27.08. и 28.08. Тада се организује турнир у фудбалу, шаху, као и такмичења у витешким играма.

Председник Управног одбора Удружења Врбљанаца Павле Караћ истакао је да оваква окупљања имају за циљ дружење, повезивање и помоћ завичају. Преко Удружења учвршћује се спона са завичајем:
– Планирамо постављање крста на уласку у село, а у плану је и израда мапе на којој ће сва места завичаја обележена, а мапа ће бити осветљена. Помажемо Основну школу у завичају и чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо селу. Такође, циљ је да подмамладимо чланство и за сада нам добро иде. У Темерину имамо око 120 активних члановима који учествују у свим дружењима, пројектима и акцијама, истакао је Караћ.

Председник удружења је Душан Ђурђевић, који је са пет године дошао из Врбаљана у Републику Србију. Људи су из Врбљана у Републику Србију дошли или колонизацијом или су дошли да се школују. Први човек из Врбљана је у Темерин дошао 1952. године и у Темерину су Врбљанци најбројнији.

Новинар Српског кола
Драгана Шиповац

 

Нема коментара

Напишите коментар