АКТУЕЛНО:

Удружење Славонија у срцу прославило деценију постојања

У просторијама Удружења Славонија у срцу 15. јуна одржана је годишња Скупштина и са члановима и пријатељима Удружења прослављена је деценија постојања.


Све је поздравио предсједник Скупштине др Саво Лазић.

Предсједник Управног одбора Миодраг Жарковић навео је да се удружење труди да сачува од заборава обичаје и традицију Славонаца.

– Током ових 10 година имали смо многобројне наступе, наступали смо и у Хрватској и у Републици Српској… Били смо гости на многим манифестација које су организовала пријатељска удружења, са пјевачком и фолклорном групом. На многим пјесничким сусретима наше пјесникиње Радмила Петровић и Милена Жарковиће представиле би се својим пјесмама. Сваке године у Новом Саду на Сајму завичаја наш штанд буде запажен и врло посјећен.

 


Славонци традиционално организују и дочек Српске нове године када се окупе заједно са својим пријатељима из осталих удружења. Посебно се радују одласку у Бањалуку гдје присуствују Славонској вечери.

Прије мање од мјесец дана били су једни од извођача на Крушедолским звонима када се одржава помен страдалим Славонцима, али и другим Крајишницима у претходном рату, и организује културно-умјетнички програм како би се сачувала култура и традиција Крајишника.

Велики број људи се окупи и на Славонској вечери у организацији Удружења Славонија у срцу, ове године их је било 650.

– Недавно сам био на једном са састанку са владиком Јованом. Састанку су присуствовали и други представници славонских удружења, Зорислав Шимић у име Завичајног удружења Славонаца и Стојан Продановић из Пакрачког декрета. На том састанку је предложено да се оснује кровно удружење Славонаца које би се звало 22. април као Дан пробоја јасеновачких логораша.

Славонце у септемрбу очекује и окупљање у Стражилову надомак Сремских Карловаца на Данима поезије, манифестације коју организују у част великом пјеснику рођеном у Славонији, Бранку Радичевићу.

Пред крај године сјете се страдалих Славонаца 1991, у акцијама Откос и Оркан и полажу вијенац на гроб Патријарха Павла.

Како би омасовили окупљање Славонаца и лакше и боље реализовали бројне активности на овој скупштини било је ријечи и о удруживању са Завичајним удружењем Славонаца.

Госте је поздравио и члан Удружења Нинко Тарбук и поручио да је био иницијатор удруживања са Завичајним удружењем Славонаца и подсјетио на период када су славонци били окупљени око једног удружења, масовно се окупљали и били на понос своје Славоније.

Предсједник Завичајног удружења Кордунаша, потомака и пријатеља Кордуна Петар Шаула, дугогодишњи је пријатељ и сарадник Славоније у срцу.

– Желим да се захвалим Миодрагу јер смо успјели да остваримо један непосредан контакт и надам се да ћемо заједно оствирти циљеве, на добробит свих Крајишника. Драго ми је што ћемо и у будућности наставити да сарађујемо, уважавајући једни друге.

Предсједник удружења бораца Крајине Милан Гаћеша замолио је присутне да одају почаст свим страдалим борцима минутом ћутања.

– Морамо ту културу сјећања да пренесемо на нашу дјецу. И молим вас да се ујединимо, имамо Коалицију, Координацију и Асоцијацију, морамо се ујединити јер једино тако можемо да опстанемо.

Предсједник Удружења Завичај Ненад Абрамовић каже да баш ти ручни радови који красе просторије удружења показују карактер Славонаца.

– То је једна шароликост, дубина душе. Будите увијек тако посебни, чувајте своју Славонију. Имате најљепшу ношњу и најљепше даме. Имамо предивну сарадњу са Славонцима.
Присутни су били и Ђорђе Самарџић из Културне заједнице Крајине и организатор Фестивала Утекс Драгица Нарић.

Подијељене су и захвалнице присутним спонзорима Мирку Врачу и Трфеј комерцу.


Након скупштине послужена је вечера и колачи које су спремиле вриједне Славонке, пјевало се и играло сатима.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар