Удружење Завичај обиљежило десетогодишњицу рада

У сали Општине Звездара 1. априла одржана је 6. редовна, изборна и свечана Скупштина Удружења избјеглих и расељених Завичај. Химну Србије отпјевала је, а химну Крајине Вида Зец.

Јереј Јован Јефтенић из Цркве Светог Великомученика Пантелејмона из Миријева је благословио скуп и пожелио присутнима да сваки рад који започну нека буде благословен и да буде наздравље и спасење свима.

Водитељка програма Драгица Бабић поздравила је госте:директора Поште Србије Зорана Ђорђевића, предсједника општине Звездара Владана Јеремића, предсједницу Скупштине општине Гроцка Весну Дамјановић, изасланика предсједника општине Гроцка Радета Иветића, Удружење ветерана Црвене беретке, Драгомира Лалића из Отаџбинског покрета, Удружење за очување традиције Дах, Завичајни клуб Кордунаша Слободана Шарац и Душка Дејановића, Удружење војске и полиције Републике Српске Крајине, Удружење слијепих и слабовидих особа са инвалидитетом Гледамо срцем, Удружење Крајишника Србије на челу са Милом Боснићем, Удружење Крајишника Обровац, Удружење жена Косова и Метохије, Иницијативу младих Косова и Метохије, Удружење пензионера Мали Мокри Луг, Удружење Болеч.

За предсједника изабран је поново Ненад Абрамовић.

Предсједница Удружења за очување културне баштине Дах Драгана Вујасиновић се обратила скупу и навела да је поносна на изузетну сарадњу са Удружењем Завичај.

–  Наше заједничке трибине на Дан људских права и годишњице бомбародвања постају традиционалне. Наш заједнички узор у раду је слободарски дух и предузимљивост наших завичајних предака који су изнад свега цијенили слободу и правду.

Вујасиновићева је нагласила да је Абрамовић увијек на располагању својим сународницима, упоран и тврдоглав у борби за права својих.

Предсједник Скупштине општине Звездара Владан Јеремић је навео да то што Удружење Завичај траје већ десет година је потврда да се вриједности и принципи којима се руководе у свом раду итекако вреднују.

– Истакао бих да основни разлог дуготрајности је што Удружење у свом раду на прво мјесто ставља човјека и бригу за човјека. Током година наше сарадње они постају не само бројнији већ и успјешнији. Имали смо неколико заједничких активности и драго ми је да ГО Звездара јесте ваш други дом, дом који никада нећете напуштати и ово је мјесто са којег ћемо се заједно и убудуће борити за положај људи који су муком протјерани са својих огњишта.

Миле Боснић, предсједник Крајишника у Републици Србији из Панчева каже да Србија прије свега као матица, мора да буде јака, здрава и способна, онда ћемо вратити и завичај.

– Увијек ћемо сарађивати са Удружењем Завичај и са задовољством сретати ова драга лица. Драго ми је да је Ненад Абрамовић успио успоставити тако лијепе односе са органима власти гдје се поштује да ми овдје живимо, да ми овдје радимо и да овдје гласамо.

Из Новог Сада дошао је Драгомир Лалић из Отаџбинског покрета те наводи да завичај никада нећемо заборавити.

– Заборав и нестрпљење је највећи гријех који се може десити нама Крајишницима и ми сигурно не смијемо бити нестрпљиви. Као што је Завичајно удружење посвећено и друштвено одговорно, то је само знак да имамо будућност, јер онај који заборави нема будућност – рекао је Лалић и додао да ће дати Бог да сва крајишка удружења имају унију, или секцију младих који ће за коју годину преузети све што они досада раде.

Милан Жунић предсједник Координације удружења избјеглих и расељених у Републици Србији  рекао је да је Координација чији је члан и Удружење Завичај једна породица која заједно ради за добробит оних које представљају.

– Удружење Завичај је једно од најактивнијих удружења у Србији, не знам одакле им та енергија. Иза себе имају стотине акција које су завршене. Оно што почну, то и заврше, не узимају ништа случајно. Велики су борци и желим им да се сљедећих десет година овдје налазимо.

Поздравни телеграми су стигли од удружења из дијаспоре, од Српског националног савеза, Српског омладинског кола из Чикага, Српске православне омладине Инсбрук, Српског националног вијећа Викторија

Предсједника Удружења Будимо људи Батајница Владо Новаковић поклонио је предсједнику Удружења Завичај Ненаду Абрамовићу  грб који је владика славонски Јован лично освештао, док су из Удружења Завичај Новаковићу дали медаљу.

Предсједни Удружења Завичај Ненад Абрамовић је говорио о протеклих 10 година рада Удружења.

– Када смо почињали обећали смо да ћемо отворити свака врата и да ћемо сву своју енергију усмјерити да поправимо положај избјеглих и расељених, бораца ратова деведесетих, ратних војних инвалида. Да буде достојан човјека и времена у коме живимо. Рекли смо да нећемо ћутати о злочинима почињеним над нашим народом, јер смо дуго ћутали, о Јасеновцу, о Пагу, Јадовну, ћутали смо о Кошарама, о Паштрику, Олуји и Бљеску.

Абрамовић каже да их и даље очекују изазови, али ће снагу пронаћи у патриотизму. Организоваће и даље манифестације које имају за циљ окупљање и очување традиције, помоћ у интеграцији у нове средине. Радиће на борби за достојанство крајишких бораца и ратних војних инвалида.

– Иза нас су многе манифестасије које смо организовали као што су Крајишке игре, пјесме и обичаји, поетске вечери које организујемо у четири београдске општине (Земун, Палилула, Звездара и Гроцка), чување културе сјећања у Одбрамбено-отаџбинском рату је постао један од приоритета нашег дјеловања, активни смо у обиљежавању страдања нашег народа у његовој борби за слободу против разних империја, били смо и дио пројекта Европске уније са општином Звездара. Трудимо се да помогнемо у оигуравању бољих услова живота расељених, помажемо и младима за Нову годину додијелимо пакетиће…

У културно-умјетничком програму наступиле су мушка и женска пјевачка група Културне заједнице Крајина.

Замјеница предсједника Скупштине Удружења Завичај Драгана Абрамовић Дринић је водила Скупштину до избора новог предсједника Скупштине.

Плакете су добили:

Секретаријату за социјалну заштиту Града Београда Милици Станковић, Илија Стојаковић, Тања Бенак, Миладин Јовановић (оснивач Удружења Завичај), предсједник Општинског одбора Гроцка Небојша Јовановић, Неша Алексић, секретар Јован Чакаревић, Раде Иветић, Милован Зупковић, Жељко Бенак, Милан Жунић, Богосав Спасић, Велимир Вељо Спасић, Сања Шараба, Мирјана Пожар, Дражен Тинтор, Драгана Абрамовић, Ненад Абрамовић.

Медаље: Адам Нишевић, Раде Ивановић, Радмила Вујичић, Ана Гуц, Драган Ковачевић, Бисерка Алексић, Раденко Ранитовић, Боро Перић, Милан Дрча, Слободан Лукић, предсједник ГО Владан Јеремић, Иван Дабић, Миле Боснић, Драгомир Лалић, Драгана Вујасиновић, Драгица Бабић, Иван Гуц и Славиша Ђукић.

Захвалнице: Предсједник ГО Владан Јеремић, Цено Михајлов, Срђан Јанковић, Биљана Биба Јовановић.

Текст и фото: Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар