УГ „Српско-руско братство Петроград“ организовало крајишко посијело у Зрењанину

Удружење грађана „Српско-руско братство Петроград“ организовало је у зрењанинској мјесној заједници „Сава Ковачевић“ 12. маја Прво велико крајишко посијело на које су, према ријечима предсједника ове организације Мила Кошутића, позвана прогнана лица из Републике Српске Крајине и Републике Српске, као и њихови пријатељи и родбина из Зрењанина и околине.

Кошутић каже да се његово удружење бави екологијом и заштитом животне средине и да је у те активности уграђено вjековно српско-руско пријатељство симболички изражено кроз до сада шест акција сађења по три брезе и три храста на шест локација. Саднице „руског и српског дрвета“ данас расту уз храмове у Зрењанину, Банатском Карађорђеву, Клеку, Ботошу, Мелецима и у дворишту школе „Јован Поповић“ на Лиману у Новом Саду. Између стабала је „Клупа братства“која служи као мјесто где сједе и позирају за фотографисање младенаци приликом црквеног вјенчања.

-Са Крајишницима из Врбаса из „Удружења Крајина – Врбас“дошли смо на заједничку идеју да се направи ово крајишко вече. То су људи са којима дјелимо исту судбину, бринемо исте бриге и носимо исти терет, каже Кошутић.

-Било је весело и ово мало људи који су дошли нису дозволили да им било шта поквари расположење. Једино су организатори посијела које није баш било велико, остали у минусу, рекао нам је Кошутић напомињући да би волио да сличан догађај организује и у Книну одакле су његови баба и деда.

Дечаци и девојчице из КУД-а„Ђерђет“су играјући коло показали вjештину и држање на којем им могу позавидjети и много старије колеге. Ово друштво, које постоји пет година, води Зрењанинац поријеклом са Баније Милорад Ђурић.

-Дошли смо из Врбаса да дамо подршку нашим пријатељима који први пут праве овако нешто. Иначе ми редовно, бар једном годишње, правимо такве догађаје на којима се веселимо и дајемо себи прилику дасе мало опустимо и дружимо са својима, рекао је предсједник „Удружења Крајина – Врбас“ Горан Николаш.

Гости вечери били су и предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић и предсједник ПУПС-а Војводине и покрајинског Одбора за безбједност Мирослав Шпановић.

-Мислим да Крајишницима није поклоњено довољно пажње јер су то људи који су страдали само зато што су Срби. Доћи од тамо и навикавати се на живот овдје, у Војводини гдје живи 26 нација, је огроман напор упркос томе што је Србија једна од ријетких земаља које су ријешиле међунационално питање и зато Крајишницима треба већа и стална, континуирана подршка државе. Тим прије што из Хрватске која чини супротно и отежава Србима живот, стално долазе провокације. Срби тамо не могу да кажу да су Срби, а слично је и са Србима на Косову и Метохији. То што постоји у Хрватској и на Косову, да неко не може да се изражава национално, то није демократија. О демократији се може јако пуно причати, али ово је основа, рекао је Шпановић за Српско коло.

Д. Башовић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар