АКТУЕЛНО:

Улазимо у период када је у другим земљама нагло растао број оболелих – „ми смо у ратном стању“

Епидемиолог Предраг Кон истакао је на конференцији за новинаре на којој су објављени најновији подаци о броју заражених коронавирусом у Србији да струка подржава свако одлучивање о смањењу контаката. Истиче да је болница на Сајму апсолутно најбоље решење које је могло да се донесе. Кључ је у нама и морамо да схватимо колика је улога сваког од нас у заустављању заразе, поручује заменица директора „Батута“ Дарија Кисић Тепавчевић.

Предраг Кон је рекао да смо у 24. дану од откривања коронавируса у Србији, да улазимо у период када је у другим земљама нагло растао број оболелих, а касније и број умрлих.

У Републици Србији је до 15 часова регистрован укупно 741 потврђен случај Ковида-19. Од последњег извештаја забележена су 82 нова случаја. Укупан број смртних исхода који се могу довести у везу с коронавирусом је 13, објављено је на конференцији за новинаре. На респиратору се налази укупно 55 пацијената.

„Ова ситуација је изазов за све нас, ми смо у једном рату, ово јесте ратно стање, ја сам војни епидемиолог, као мајор сам изашао из Војске“, рекао је Кон.

Предраг Кон је рекао да он лично подржава све оно што се односи на смањење било каквог контакта и да ће струка стати иза тога. Додаје да у сваком одлучивању непосредно има утицаја комплетан државни апарат и да ли је друштво у стању да контролише спровођење мера.

„Конкретно за пуштање и излазак паса, директно смо питани и ми смо рекли да може“, истакао је Кон, али је додао да су се појавиле злоупотребе у том периоду између осам и девет и да свака могућност злоупотребе нечега што је дато у најбоље могуће сврхе нема везе са струком.

Истиче да то не значи да он не подржава сваку одлуку која онемогућује честе контакте који су се дешавали у то време.

Када је реч о болници на Сајму, Кон је рекао да тврди да је то апсолутно најбоље решење које је Србија могла да донесе и да би све друго била озбиљна грешка.

Додао је да још нема информацију да ли је болница на Сајму почела с радом, али је поновио да је суштина да боље од тога не може.

Истакао је да би свака друга идеја била врло погрешна и да би довела до нових случајева заразе и проблема.

„Нисмо ми измислили топлу воду, то је нешто што се спроводи и на другим местима“, рекао је Кон.

 

„Када гледамо унапред, одлучујемо енергично“

Истакао је да се одлуке доносе заједнички, али да се не доноси баш свака одлука појединачно јер власт има слободу приликом одлучивања о смањењу контаката.

Наводи и да ће он подржати све до двадесетчетворочасовног апсолутног затварања јер улазимо у дане када је у другим земљама нагло растао број оболелих, а касније и број смрти.

„Немојмо да гледамо само овај тренутак, треба да гледамо унапред, а онда одлучујемо врло енергично“, истакао је Кон и поручио да ту нема више пренемагања.

Заменица директора „Батута“ Дарија Кисић Тепавчевић навела је да стручне препоруке пише и доноси струка, али да је потребан рад државе.

„Овде су периферна питања ко је стриктно донео коју одлуку. Сви имамо заједнички циљ, да спречимо да се инфекција пренесе са оболелих на особу која је осетљива. То је једини и основни циљ и каква год била одредба државе, она не може да успе ако свако не преузме одговорно своју улогу.“

Кисић Тепавчевићева је рекла да је садашњи број оболелих директан одраз онога колико смо дозволили да се вирус шири у нашој популацији и да показује какве смо мере спроводили пре пет до седам дана.

„Како смо се понашали јуче и данас, видеће се кроз укупне бројеве оболелих наредних дана. Кључ јесте у нама и морамо да схватимо озбиљно колико сваки појединац има огромну улогу у заустављању даљег ширења инфекције“, навела је Дарија Кисић Тепавчевић.

 

Добре вести које би требало ширити

Докторка Тепавчевић је рекла да има и добрих вести које би требало ширити. Истиче да је први пацијент у Србији отпуштен из болнице, да је најмлађи пацијент који је био на респиратору скинут с њега и да више од 50 пацијената има двоструки негативни тест те да се може сматрати да су прележали болест.

Каже и да су усвојени критеријуми за масовно тестирање одређених група људи, али да тестирање само по себи не значи ништа већ је самоизолација наше једино оружје у борби против инфекције.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла и да има заражених међу лекарима, али да је зараза углавном била ван болница и да се није десио пренос с лекара на пацијента.

Кон наводи да постоје људи који живе у убеђењу да се то њима не може догодити и да се не зна да ли су опаснији они или други који желе по сваку цену да се тестирају, а кад добију тест, беже.

„И једни и други постоје у свакој популацији. Битно је да се људи не плаше да се тестирају и да не беже ако су позитивни“, рекао је Кон.

 

Не зна се да ли ће вирус преживети

Предраг Кон је рекао да у Италији сада постоји опасност да би тешко стање са севера могло да се пребаци на југ земље. Каже да би у том случају криза била продужена.

„У северном делу Италије то није успело и то је прошло време, готово. Ми имамо срећу што смо то могли да гледамо па смо се припремали и срећу што нас је власт чула“, навео је Кон.

На питање о различитим приступима и решењима, Кон је рекао да ће бити прилике за упоређивање модела из Британије или Шведске, који су мислили да је боље стварати природан имунитет.

Истиче и да је у епидемиологији било случајева изолованих острва где се болест није појављивала.

„Може и овде да се деси да вирус у неки део света не стигне, али стићи ће касније“, каже Кон.

„И ово што ми одлажемо, сигурно ће доћи касније“, додао је Кон и рекао да је довољно постићи ниво заштићености од 70 одсто.

Наводи да се не зна да ли ће вирус преживети.

„По свему судећи, подаци које имамо говоре да он мисли да буде с нама још неко време, а видећемо да ли ће стећи способност да непрестано буде с нама као нпр. грип“, закључио је Кон.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар