АКТУЕЛНО:

Умељић: Архиве Ватикана крију број Срба убијених у НДХ

Историчар Владимир Умељић изјавио је да се број жртава у усташком логору Јасеновац сигурно мјери стотинама хиљада, али да бројкама не треба лицитирати, а статистиком ће се, сматра, “моћи баратати” ако се једног дана деси чудо и отворе ватиканске архиве.

Умељић је за Вечерње новости рекао да и даље сматра да је немогуће утврдити прецизан број жртава у Јасеновцу, јер је велики дио документације уништен у вријеме Јосипа Броза Тита да би се прикрио геноцид над Србима.

Он је навео да је убијеђен да Ватикан неће потпуно отворити и дати на увид документацију у вези са понтификатом папе Пија Дванаестог, на прољеће, за када је то најављено.

Умељић, који је и научник и теолог, истакао је да је у НДХ почињен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима, да су само у тој усташкој творевини оснивани дјечији логори, као и да је било евидентно насилно покатоличавање Срба.

Римокатолички свештеници били су интегрисани у највише свјетовне и државне управне структуре НДХ, тврди овај историчар из Њемачке, те додаје да су подстицали, упућивали или чак предводили државне и парадржавне ескадроне смрти, повремено водећи и концентрационе логоре.

– Не постоји ни промил вјероватноће да надбискуп Степнац о томе ништа није знао и да је у том мору смрти и крви, сачувао чисте руке, како то жели да прикаже Католичка црква у Хрватској – рекао је Умељић.

Према његовим ријечима, НДХ је протјерала 334 од 577 српских свештеника, 187 их је убијено, као и 30 монаха и два вјерочитеља, а крај 1941. године живе су дочекала четворица епископа од укупно девет колико их је имала Српска православна црква 10. априла 1941. године у новооснованој хрватској држави.

Умељић је истакао да су српске цркве махом уништене и опљачкане, а неке су претворене у штале и клозете, као и да није забиљежено протевљење Степинца ни његове римокатоличке хијерархије.

Он је крајем новембра 2019. године представио резултате својих истраживања у Јерусалиму, на округлом столу о српско-јеврејским односима, који су приредили Институт за студије антитероризма из Израела, Архив Војводине и Центар за друштвену стабилност из Новог Сада, као и Институт за националну и међународну безбједност из Београда.

Умељић је истакао да је ово био први скуп таквог формата одржан изван Србије, уз учешће еминентних истраживача из Србије, Израела, САД, Италије и других земљала.

– Велика је срећа што имамо професора Гидеона Грајфа и јеврејске истраживаче геноцида који могу да буду узор нама и свима осталима. Срби су у изучавању геноцида урадили невероватно мало, а Роми најмање. Докле год аргументи стоје на нашој страни, кад-тад ће истина продријети у свијет – рекао је Умељић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар