Устав Српске настао прије оружаних сукоба у БиХ

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је данас Срни да је 28. фебруар 1992. године посебно значајан, незамјенљив и непромјенљив историјски датум када је донијет Устав Српске као највиши правни акт.

„Република Српска као државотворна јединица српског и других народа иде у сусрет 28 година од доношења свог устава којим је трајно потврђен резултат референдума српског народа у новембру 1991. године и 9. јануар као Дан Републике“, рекао је Кузмановић Срни, поводом 28 година од доношења Устава Републике Српске.

Он је истакао да је Устав Републике Српске мирнодопски, демократски и правни акт настао прије оружаних сукоба у БиХ.

„Устав Републике Српске гарантује јединствену, недјељиву и неотуђиву територију Српске. Њиме се гарантује и пуна заштита људских права и слобода, владавина права, социјална правда, вишестраначки систем, парламентарна демократија, локална самоуправа, заштита права етничких мањина и тржишна привреда“, рекао је Кузмановић.

Он је нагласио да је обавеза сваког да примјењује и поштује Устав Републике Српске.

Сутра ће се навршити 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката, који су били основ за њено стварање.

Вест преузета са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар