Уз пjесму, игру и евоцирање успомена из родног краја одржано Крајишко вече у Бусијама

Поводом 26 година од оснивања највећег избјегличког насеља Бусије и 17 година од изградње цркве Св.Ћирила и Методија 20. маја одржано је Крајишко вече у Парохијском дому Бусије у организацији Удружења ветерана Црвене беретке.

Око 100 Крајишника и других гостију у сали Парохијског дома присуствовало је богатом културно- умјетничком програму у оквиру ког су наступили пјевачка група Јарачки јарани, група Тромеђа, крајишки пјесник Раде Кнежевић и КУД Ћирило и Методије из Бусија.

Испред организатора, Удружења ветерана Црвене Беретке присутне је поздравио члан Надзорног одбора Невен Лака захваливши се  народу Бусија и присутним свештеницима парохијске цркве на подршци у организацији догађаја и целокупном раду Удружења које постоји од 2018. године.

-Удружење чине ветерани Јединице за посебне намене Црвене Беретке, а претеча те јединице су легендарне Книнџе са книнске Тврђаве. Јединица је прошла сва ратишта дуж Крајине, Републике Српске, а касније и Косова. Од те јединице је касније формирана ЈСО или јединица за специјалне операције ресора државне безбедности МУП-а Србије, касније и Жандармерија- навео је Лака додајући да се Удружење бави хуманитарним радом, организацијом културних збивања у оквиру крајишке приче и сарађује са свим крајишким удружењима и удружењима из братске Републике Српске.

-Између осталог бавимо се рјешавањем питања која муче  сваког крајишког борца, а то је статус борца, ратни војни инвалиди и рјешавање текућих проблема  породица палих бораца. Такође дајемо подршку и помажемо братским удружењима, како овдје у Србији тако и у Републици Српској- истакао је Лака који је на скупу рецитовао стихове своје пјесме посвећене Крајини, Динари, родном крају и огњишту која је публици пробудила сећања и емоције исказане уздахом и сузама на лицу.

новинар Српског кола

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар