700

Вечерње богослужење у манастиру Крупа уочи обиљежавања 700 година постојања

Уочи обиљежавања великог јубилеја Српске православне цркве 700 година постојања манастира Крупа и великог празника Велике Госпојине дана 27. августа служена је вечерња литургија у манастирској цркви. Богослужењу је чинодејствовао новоизабрани бихаћко – петровачки епископ Сергије уз саслужење епископа далматинског Фотија, епископа горњокарловачког Герасима, епископа славонског Јована и свештенстава Српске православне цркве. Служби је присуствовало преко 100 вјерника из околних мјеста, сусједних општина, као из других дјелова региона. Институције државе Србије представљали су Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије и др Марко Николић помоћник директора Управе за сарадњу с црквама и вјерским заједницама Владе Србије.

Овај јубилеј даје велику снагу за повратак Срба на ове просторе, као и оних који се налазе у расијању, рекао је игуман Гаврило и навео чињеницу да је манастир Крупа кроз вијекове васкрсавао и био обнављан што представља својеврсну поруку српском народу да је, колико год то сада изгледало немогуће, повратак на ове просторе могућ, уз молитву, послушање, јединство, рад и исказану потребу да не буде мржње. Када су људи видјели да се у манастир Крупа вратио један млади јеромонах и да се црква брине о њима то је одмах дало подстрек и снагу другим људима да се и они враћају. Тако да су поједина села поново оживјела, да је прикључена струја и вода и да се вратио живот у овај крај, истакао је игуман Гаврило наводећи да су поред општих и безбједносни услови много бољи у односу на вријеме непосредно послије рата и првих почетака повратка прогнаних Срба.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“10505″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1504117510745″]
Нема коментара

Напишите коментар