Весело на 10. Бучкој вечери

У Београду у ресторану Чарапићев брест 10. јуна одржано је традиционално 10. Бучко вече. Организатор ове вечери Ранко Продановић побринуо се да оправда очекивања својих рођака, комшија и пријатеља, те су сви кући отишли весели и задовољни.

Окупило се њих око 150 из Бучја и околине гдје се некада прослављао Спасовдан. Црква Вазнесења Господњег срушена је на Свето Саву 1942. године и никада послије тога није обновљена. Том приликом је срушен и парохијски дом. Након Другог свјетског рата власти су на црквишту поставиле крст и плочу с натписом да је ту некада постојала православна црква. Сваке године на Спасовдан ту се окупљало околно становништво на народном збору. Након догађаја из 1991. године и акције Бљесак, село Бучје је сведено на неколико кућа српских повратника.

Главни циљ дружења јесте да се уз пјесму и игру обнови сјећање на родни крај, на обичаје и традицију села Бучје, Дереза, Г. Граховљани, С. Граховљани, Д. Граховљани, Ново Село, Драговић, Г. Шуметлица, Д. Шуметлица, Бранешци, М. Будићи, В. Будићи, Ожеговци, Поповци, Котурић, Грђевица, Главица, Јаковци, Б. Кричке, Рогуље, Цицваре, Бјелајци, Цикоте, Пргомеље и Тисовац.

Госте је забављао бенд Предрага Доронтића Чипе.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: ранко Продановић

Нема коментара

Напишите коментар