Весело у Инђији, на 16. традиционалном Завичајном прелу

У организацији КУД-а Соко Изворне групе Кордун 2. септембра у Инђији одржано је 16. Завичајно прело у просторијама Културног центра.

Присутни су могли да уживају у богатој ношњи, доброј пјесми и игри.

Како и и доликује српској кући свако весеље почиње здравицом, тако је било и овог пута, а здравичар је био Драгиша Симић.

На позорници су се смијењивали домаћини КУД Соко и Изворна група Кордун,

КУД Сана из Старе Пазове,

Удружење Славонаца из Београда,

 

Изворна група Сретењске зоре Раниловић,

КУД Петрова гора Кордун, и

КУД Вук Караџић из Чонопље.

Драгиша Симић и Вида Зец су заједно отпјевали пјесму Шта то радиш лијепа Маро.

Програм је водила шармантна Гордана Драгутиновић која је овом приликом најавила представу Удаваче и представила Марка Мијатовића и Светлану Пешут. Јанковић је један од писаца и твораца идеје за представу, глуми у представи Удаваче, а иначе ради и као кореограф у КУД-у Соко из Инђије. Светлана Пешут је директорка Основне школе Петар Кочић, али се овом приликом представила као глумица у најављеној представи.

Дио ове представе могла је да види и публика на Завичајном прелу.

Присутнима се обратио и народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и нагласио да ова манифестација даје озбиљан допринос чувању обичаја, пјесме, игре, културе.

–  Традиција, обичаји и култура су међу најважнијим елементима чувања и јачања нашег националног и културног идентитета, без обзира на постојеће границе. Положај Срба у 8 држава региона је веома тежак, најтрагичнији је на подручју Федерације БиХ и Хрватске. Прогнани Срби не могу да остваре своја имовинска стечена и друга права, хрватско и муслиманско правосуђе прогони наше часне борце, српске ветеране. Увијек када сам у прилици апелујем да наша држава снажно стане иза нашег народа.

Кордунашица Милка Кајганић представила је своју књигу Мали Унпрофорац. Кајганићева живи и ради у Цириху гдје је предсједница Удружења писаца Литерарни круг златно перо. Кордун је непресушна инспирација и тема њених романа, као што су Олуја, Избјегличке ране, Казивања ђеда Кордунаша, Читанка Кордуна, Кад суза кане, Храбра санитарка, Трагови дјетињства, Спас од лудила, У вртлогу живота… Од продаје књига Кајганићева издваја средства за куповину школског прибора малим Кордунашима који живе на Кордуну.

У име Изворне групе Кордун, Бранка Булић се захвалила публици, спонзорима и гостима.

– Ово вече је за нас било предивно и сви присутни су нам уљепшали ово вече. Дођите и сљедеће године – рекла је Бранка Булић и позвала све да отпјевају једну заједничку пјесму за крај официјелног дружења.

Весело је било такође и у ресторану, када су извођачи и гости наставили да се друже, пјевају и плешу до дубоко у ноћ.

Ова манифестација је одржана уз помоћ општине Инђија, Савеза Срба из региона, Културног центра Инђија, Фонда за избјегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону, Апотеке Камилица, Ботекома доо Инђија, Металпроизвода, Весне и Јове Матијевића, СУР Врело Книн, Сњежане Стојаковић (одгајивачница пудли) Стара Пазова, Илије Сабов, предсједнике Крајишког културног центра Петра Шауле, и Милана Јовановића (сниматељ).

Медијски покровитељ РТВ Мега из Инђије.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар