Ветерани фолклора у Лозници

Игра и песма за све генерације

Фестивал ветерана фолклора, симболичног назива „Године су пролазиле“, организован је 12. и 13. јуна у Лозници, Бањи Ковиљачи и Тршићу. Домаћини манифестације, лознички КУД „Караџић“, угостили су двадесетак ансамбала из Србије и Републике Српске са више од 300 учесника.
Дружење чувара фолклора започело је народним колом на шеталишти испред Вуковог дома културе, у које су се поред чланова фолклорних ансамбала придружили и бројни Лозничани, одушевљени што се после више од годину дана, проведених под епидемијским мерама за спречавање ширења ковида-19, поново покренуо живот и то уз песму и игру. Одатле су учесници фестивала прошетали до амфитеатра Цркве Покрова Пресвете Богородице, где су приредили двочасовни концерт.


– Већ осамнаесту годину организујемо смотру ветерана фолклора, а због короне смо само прошле године били спречени да то учинимо и то баш када смо обележавали 17 деценија постојања друштва. Овај пут нам се одазвао велики број заинтередсованих друштава, али због препоручених епидемијских мера ми нисмо могли све да их позовемо и зато им се свима извињавамо. Истовремено, програм се одржава и у парку у Бањи Ковиљачи и у амфитеатру Црке Светих апостола Патра и Павла. Овим фестивалом, како и сам назив на то указује, желимо да покажемо да, иако године пролазе, ми и даље кроз песму и игру показујемо да ако ти је срце младо и ноге лагано играју, онда се не треба плашити старости – рекла је Маја Маринковић, представница секције ветерана фолклора КУД „Караџић.
Фестивал је отворила Снежана Перић, директорка Туристичке организација Лознице, која је подсетила да већ пет година подржавају ову манифестацију и да ће део програма, поред Лознице и Бање Ковиљаче, бити одржан и у Тршићу на саборишту.

– Наш град с посебном пажњом подржава чуваре традиције, а људи који се баве фолклором то свакако јесу. Лепо је што своја знања и вештине преносе на млађе генерације и радује нас што је у наш град дошао овако велики број ансамбала – казала је Снежана Перић.
Међу бројним учесницима били су и чланови КУД „Завичај“ из Севојна. Ивана Божовић, председница Управног одбора друшта изразила је задовољство што им је указана могућност да дођу на фестивал и покажу своје умеће у извођењу игара из ужичког краја.
– Ми смо младо друштво, основано 2018. године и тренутно имамо око стотину чланова. Било нас је више, али током протеклих годину дана та бројка се мало осипала. Ово нам је први наступ после дужег времена и надамо се да ће се овакво дружење и расположење наставити. Први пут смо у Лозници и одушевљени смо градом као и гостопримством домаћина – рекла је она.
Одушевљене смотром нису скривали ни учесници из комшилука преко Дрине, играчи из Зворника, Угљевика, Шамца, Брчког, Бањалуке, као и из Беочина, Ариља, Севојна, Ваљева, Шапца, Обреновца, Новог Сада, Челарева, Ниша, Младенова, Кнића, Нове Пазове и Крушевца. Показали су како земља може да се тресе испод њихових ногу уз музику и обећали да ће поново доћи у јадарски крај.

Нема коментара

Напишите коментар