Ветерани КК „Младост“ из Петриње други пут на окупу у Београду

Другу годину за редом у Националном тренинг центру у Кошутњаку 14. априла одиграла се ревијална утакмица ветерана Кошаркашког клуба „Младост“ из Петриње. Ове године обиљежен је и јубилеј 40 година од почетка играња кошарке у Петрињи, што је био још један разлог више да се окупе бивши играчи овог клуба из свих крајева света, Француске, Ирске, Енглеске, Грчке, Српске, Хрватске, чак и Канаде.

У ревијалној утакмици учествовало је 15 некадашњих играча КК „Младост“ из Петриње, а учешће су узели Ђукић Петар, Миочиновић Зоран, Томић Бранко, Тодоровић Велибор , Радосављевић Александар, Ћалина Дарко,Тркуља Жељко, Пјевалица Маринко, Тодоровић Горан, Томић Ранко, Студен Мирослав, Љиљак Славко, Тркуља Дарко, Галовић Момир и Србљанин Драгослав.

Повод за окупљање прошле године, како су рекли организатори, била је објава на једном интернет сајту, гдје се помињу ветерани КК „Петриња“ , како се сада клуб зове, а нигдје се не спомиње ништа о људима који су основали „Младост“, као ни имена некадашњих играча који данас не живе у Хрватској. Стара дружина повезала се путем друштвених мрежа и одлучила да се поново окупи.

Један од организатора ревијалне утакмице, Тихомир Попара, рекао је да је циљ поновног окупљања да покажу и докажу да се кошарка у Петрињи играла и прије 1995. године и ко су били ти момци који су поносно носили зелено-бијели дрес гдје год су играли.

„Одлучили смо да у егзилу обновимо сјећање на КК „Младост“ и окупимо се, први пут прошле године у Београду. Та прва утакмица имала је меморијални карактер, у знак сјећања на једног од оснивача КК „Младост“, Радомира Старовића и прерано преминулог нашег бившег саиграча Далибора Давидовића – Давида. Тада су, након више од 26 године на терен изашле двије екипе у зеленим и бијелим дресовима „Младости“, клуба која више не постоји. Иако су били позвани на ову манифестацију, није присуствовао нико из садашњег КК „Петриња“, испричао је Попара који није крио велико задовољство што је срео старе пријатеље након више од 25 година.

КК “Младост” основана је 1978. године у Петрињи, у тадашњој ОШ “Артур Туркулин”, на иницијативу неколицине петрињских љубитеља кошарке. Идејни зачетник кошаркашког клуба у Петрињи био је сада покојни Радомир Старовић – Љубо . Клуб је дјеловао у саставу тадашњег Спортског друштва “Младост” који су чинили фудбалери, каратисти и стонотенисери. Клуб се такмичио у регионалним лигама Хрватске, а пред сам почетак избијања ратних сукоба на просторима Хрватске изборио је право учешћа у Хрватској лиги.

„Нажалост, није било прилике да се одигра ни једна утакмица у том рангу такмичења. Последња акција КК „Младост“ је била гостовање у Чехословачкој, у граду Оломоуц, гдје је одиграно неколико утакмица. Из тадашње Чехословачке клуб вратио 2. маја 1991. године, када се на вијестима говорило о сукобу у Борову селу, заправо самом почетку рата у Хрватској. Како су тада изашли из аутобуса, никада се више нису ни срели као клуб“, подсјетио је Попара осврћући се на историју овог клуба који је за вријеме рата наставио да постоји. Како је рекао, тренирало се колико се могло у тим ратним условима.

И баш у тим условима, 1992. године у Петрињи је основан Кошаркашки савез РС Крајине , гдје је наш саговорник, Тихомир Попара, изабран за предсједника судијске организације КС РС Крајине.

„Клуб се такмичио у Лиги РСК, а активан је био и женски клуб, који се такође такмичио у званичној лиги РСК. Пад РС Крајине је значио званични крај постојања КК „Младост“. Нажалост, због познатих дешавања, из ратног периода не постоје фотографије о раду КК „Младост“ из тог периода“, закључио је Попара.
Посебну срећу што види старе другаре изразио је још један ветеран из Петриње, који је овим поводом дошао из Грчке гдје живи последњих 25 година. Пјевалица Маринко присјетио се својих почетака у овом клубу.

„Још 1978.године као средњошколац почео сам да тренирам у КК „Младост“, а након студија физичке културе које сам завршио у Загребу, био сам и тренер клуба. То су биле предратне године. У то вријеме смо успјели као млад клуб да се пробијемо до Хрватске лиге, што је за нас био велики успјех“, рекао је Пјевалица и додао да се нада да ће овакви сусрети потрајати, а постоји замисао и воља да се и у Петрињи организује сличан сусрет.

Утакмици су присуствовали чланови породица ветерана и њихови пријатељи. Након утакмице, као што су то чинили и прије 26 година, настављено је дружење, овај пут у Клубу „Александар“ на Кошутњаку.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

Нема коментара

Напишите коментар