Виле ће се грабити у вјекове да му вјенце достојне сплету: На данашњи дан 1999. погинуо херој са Кошара Пеђа Леовац

Пеђа Леовац је био и активни спортиста: трчао је Београдски полумаратон и маратон, био је мајстор реалног аикида и један од омиљених ученика покојног Љубе Врачаревића

На данашњи дан, 14. априла 1999. године, у рејону карауле Кошаре, крај граничног камена Ц-4, погинуо је потпоручник Предраг Пеђа Леовац.

Овај рођени Пљевљак, остаће упамћен као један од најзнаменитијих јунака епске битке за Кошаре и генерално, рата на Косову 1998/1999. године.

Био је омиљени друг, саборац, старјешина. О његовом чојству и јунаштву се и данас увелико прича. Памтиће се Пеђин повртак на Косово и Метохију након рањавања, када се, иако недовољно опорављен након што му је гелер мине нанио тешке повреде у предјелу вилице на Свету Петку (27. октобра 1998. године), вратио међу своју војску. Такође, памтиће се и његов однос према својој пушци – по коју је пошао усред минског поља, изашао са њом, више пута је очистио и наставио бој.

О каквој се несвакидашњој личности радило, можда нам и најбоље говори чињеница да му је, након погибије, војска подигла спомен обиљежје у тренутку док рат још увијек траје. Наиме, у рејону карауле Ћафа Прушит, његови ратни другови су обиљежили један извор са којег је Пеђа често пио воду и именовали га управо по њему.

Подсјетимо, Пеђа Леовац је био и активни спортиста: трчао је Београдски полумаратон и маратон, био је мајстор реалног аикида и један од омиљених ученика покојног Љубе Врачаревића – оснивача реалног аикида и мајстора Соке 10. дан, генерала руске армије и човјека који је обучавао велики број војних и полицијских специјалних јединица, као и личну гарду многих истакнутих личности и државника.

Из Културног центра „Предраг Пеђа Леовац“ – организације која је основана њему у част, а која се бави хуманитарним радом и организовањем културних активности, су саопштили да су данас, за разлику од претходних година, када су гроб овог честитог српског витеза 14. априла, уз породицу, посјећивали и његови пријатељи са Војне академије, ратни другови, школски другови, комшије, родбина и чланови Културног центра, свјећу запалили његови родитељи. С друге стране, за покој Пеђине, чланови Културног центра су запалили у Цркви Свете Петке.

Међутим, како кажу из ове организације, колективна посјета гробном мјесту Пеђе Леовца биће организована на Видовдан – када ће, надају се, бити укинуте превентивне мјере званичне Црне Горе, али и осталих држава, и када ће границе поново бити отворене за све Пеђине пријатеље и родбину.

Вест преузета са: iskra.co
Нема коментара

Напишите коментар