АКТУЕЛНО:

Вирус се гаси у већем делу Србије, долази на ред попуштање мера – старији ће моћи да се прошетају

Епидемиолог Предраг Кон рекао је на конференцији за новинаре да ће пензионери после Ускрса највероватније моћи три пута недељно да прошетају у време полицијског часа у пречнику до 600 метара од куће. Доктор Кон каже да имамо ситуацију која је боља и побољшава се из дана у дан, истакавши да „одлично стојимо“, тако да почиње преиспитивање одређених мера. Следећа прес-конференција у понедељак.

Према последњим подацима у Србији су потврђена још 304 случаја коронавируса. Преминуло је још 7 пацијената.  

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је на конференцији за медије у Палати „Србија“ да су регистрована укупно 5.994 потврђена случаја.

Каже да су у последња 24 сата тестирана 3.462 узорка, позитивна су била 304. До сада је тестирано укупно 36.028 особа.

Хоспитализована су 3.853 пацијента, а на респиратору је њих 126.

Гојковић је навео да су у последња 24 сата преминула четири мушкарца и три жене.

Укупно је излечено 637 грађана, а проценат смртности је 1,95 одсто. Од 117 смртних случајева 80 је мушкараца а 37 жена.

Гојковић је рекао да је на Инфективној клиници КЦС смештена је 51 особа, у старом делу нишког Клиничког центра 212, а у новом делу 368 пацијената.

У КЦ Војводина налази се 119, у КЦ Крагујевац 100, у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ 289, на Клиници за пулмологију КЦС 81, у КБЦ „Земун“ 308, у КБЦ „Звездара“ 312, у Општој болници Панчево 177, у Општој болници Лесковац 90, у Војној болници на Карабурми 69 и на Институту „Бањица“ 58.

Гојковић је рекао да су 642 здравствена радника у Србији заражена коронавирусом.

Грађани морају да схвате да је велики број нас заражен а да нема никакве симптоме, због чега је и даље важна социјална дистанца, рекао је Гојковић.

Почиње преиспитивање одређених мера

Епидемиолог Предраг Кон каже да на основу података који пристижу и с обзиром на то да се тестира све више људи, имамо ситуацију која је боља и побољшава се из дана у дан, тако да почиње преиспитивање одређених мера.

Каже да није потпуно равномерна ситуација у свим деловима, око Ниша, у Прокупљу, Алексинцу већи је проценат позитивних, док у осталом делу попушта.

Према његовим речима, гаси се потенцијал вируса. „Прво и основно је да треба релаксирати оне који трпе највише а то су старији од 65 година и биће им омогућено да у уторак, петак и у недељу, пола сата прошетају у близини куће“, рекао је Кон.

Све више ће бити попуштања, каже Кон и додаје да када је полицијски час, кад остали нису на улици и не могу доћи у контакт – тада могу било када, али не да сви истовремено, да шетају.

У Београду, како је навео Кон, у једном дану од тестираних само 6,2 одсто било позитивно, што показује да се губи потенцијал вируса.

У Јагодини 20,4 одсто позитивних, Ћуприји 9 од 54 позитивна случаја.

У Војводини је значајно смањен број заражених тако да долази на ред попуштање мера.

„Већ је присутно и размишљање економиста да треба да дође до попуштања по питању рада компанија, а лекари су да то буде поступно“, закључио је Кон.

Одговарајући на питање о дијализи у Ћуприји, Кон каже да у Општој болници функционише дијализа, али са смањеним капацитетом. Рекао је да постоји један сумњив случај и да особље ради са смањеним капацитетом.

На питање о стопи смртности у односу на Европу и свет, Кон је рекао да је тешко упоређивати апсолутне бројеве и да то зависи од тога како се региструју смртни сучајеви.

Према његовим речима, оно што треба упоређивати је број умрлих на одређени број становника, на пример 100.000 или на милион, а број позитивних првенствено зависи од методологије тестирања, критеријуми и врсте тестова.

Истакао је да ту постоје значајне разлике, а ако немамо све те податке, добиће се  „упоређивања неупоредивих ствари“.

Како се организују привремене болнице

Професор Зоран Гојковић истакао је да се не могу у сваком граду организовати привремене болнице, јер немају сви потребне капацитете, па тако ни у Шапцу.

Каже да градски штабови за ванредне ситуације нису надлежни, а нису ни медицински компетентни да организују такав вид лечења.

Упитан да ли ће, и када, привремена болница у Економској школу у Шапцу добити дозволу за рад, с обзиром на то да је Градски штаб за ванредне ситуације обезбедио инфектолога, Гојковић појашњава да се привремене болнице формирају на основу закључака Кризног штаба.

Он је доноси на основу предлога стручних лица, свих лекара који у његовом раду учествују.

Предлог се доноси на основу процене епидемиолошке ситуације и броја оболелих.

„Процес лечења привремене изолационе болнице захтева велики број здравствених радника, јер се кадар мења на свака четири сата. Потребно је организовати више смена, потребна је озбиљна логистика, и то су сви аспекти због чега је немогуће оформити привремене изолационе болнице у сваком граду у Србији“, истакао је Гојковић.

Према његовим речима, постоје три велике изолационе болнице у Новом Саду, Београду и Нишу, које су под управом клиничких центара тих градова.

Вирус у 17 установа социјалне заштите и домовима за старе

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да је у установама социјалне заштите и домовима за старе и одрасле укупно 342 корисника позитивно на коронавирус и 72 запослена.

Присуство вируса потврђено у 17 установа – на Умки, у Земуну, Крушевцу, Кањажевцу, Београду, Блацу, Кулини, Смедереву, Новом Пазару и Нишу, као и у још неколико приватних установа у Београду и Нишу.

У Геронтолошком центру Ниш сада има укупно 165 потврђених случајева, рекла је Кисић Тепавчевић.

Драстичне мере су биле наложене директорима свих домова за старе како се ту не би увукао  вирус и сви који су се о то оглушили биће санкционисани, поручио је Гојковић.

Говорећи о летовању, Дарија Кисић Тепавчевић навела је да чим се поставља питање у вези са летовањима, значи да је велики део грађана свестан тога да се ради добар посао и да се полако враћамо на пут нормалних животних активности.

„Нисмо још изашли потпуно из ове приче, иако се крај назире. Треба да идемо корак по корак“, закључила је Кисић Тепавчевић.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар