АКТУЕЛНО:

Вирус у Србији у шестој недељи – од сада имамо две могућности

Објекти у којима се смештају лакши случајеви оболелих од ковида 19 ће се и даље попуњавати, рекао је епидемиолог Предраг Кон на конференцији за медије. Истиче да се налазимо у шестој недељи, када су могућности двојаке – да вирус експлодира у некој осетљивој популацији или да забранимо контакте.

У Србији је регистровано 238 нових случајева ковида 19, речено је на конференцији за новинаре. Тестиране су укупно 1.893 особе. Од последњег извештаја преминуло је још пет особа, па је укупан број преминулих 71.

Шта је то реп епидемије?

Кон је рекао да респираторни епидемијски процеси на оваквим подручјима обично трају шест до осам недеља. Међутим, ми можемо имати продужетак јер смо све развукли на 12 до 13 недеља.

Објаснио је термин реп епидемије.“То је када се угаси епидемија, а остану осетљиви људи, као што сад имамо старе и осетљивост дечје популације. А онда се вирус врати у овој или следећој сезони“, рекао је.

Додаје да вирус може и преко лета да се поврати, али да је то ређи случај.

„Али следеће зиме није немогуће. Не зависи од нас него од вируса, да ли ће имати способност да опстане. То је реп епидемије. Када може да буде жестоко јер се људи заваравају да је све завршено“, рекао је Кон.

Истакао је да све што радимо у 21. веку, радимо тако да чекамо вакцину.

„Или друга варијанта да се разбољевамо и онда да бирамо где ћемо да стекнемо имунитет“, рекао је Кон и подсетио да су некада децу водили да се заразе богињама да би преболела то што раније.

Предраг Кон је рекао да ће контаката заражених особа бити све више и више и да ће се тестирања наставити и када епидемија почне да јењава. Додаје да лаки пацијенти и касније треба да се изолују.

Напомиње да када неко нема никакве тегобе, неће бити тестиран, и да је асимптоматско тестирање могуће само у случају здравствених радника.

Навео је да је критеријум за тестирање температура преко 39 степени, тешкоће у дисању и упала плућа.

Кон је рекао да ће ситуација бити другачија и да ће и даље бити откривања блажих случајева. Објашњава да капацитети нису планирани тако да по сваку цену буду попуњени, али су планирани као потреба. Додаје и да Сајам, као велики капацитет, није планиран искључиво за Београд.

Наводи да постоје болнице и за најтеже случајеве као што је Инфективна клиника у Београду и КБЦ „Драгиша Мишовић“, где има највише људи на респиратору.

Напомиње да у болницама у Земуну и Звездари такође постоје респиратори, што је велика предност.

Задржавање у импровизованим болницама није дуго

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да се у овом моменту у импровизованим болницама налази око 650 особа и да је битно нагласити да задржавање у тим болницама није велико јер већина њих чека само резултате теста.

С друге стане, у болничким капацитетима је просечно време хоспитализације дуже од две недеље.

Одговарајући на питање о стању у Институту „Торлак“, Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да су тамо запослене 223 особе и да је код њих 12 потврђено присуство вируса. Објашњава да ту важе исте процедуре као и у свим установама и да је вршена прерасподела здравствених радника.

Истакла је да је на данашњи дан највећи број тестираних, скоро 1.900 и да проценат позитивности није порастао, то показује да је кривуља под контролом.

Предраг Кон је рекао да сада улазимо у шесту недељу и да кривуља показује да се налазимо у максимуму. Истиче да су у том периоду могућности двојаке.

Једна је да вирус уђе у неку осетљиву популацију и да доведе до експлозије у тој популацији, па да упропастимо све што смо досад радили.

Као другу могућност Кон је навео да се забране контакти. Додаје да њему није циљ забрана контаката, већ да се стигне до свести људи да су контакти нешто што је неприхватљиво у овом тренутку.

Сад се ломи да ли ћемо потиснути вирус

Предраг Кон је напоменуо да су за празнике контакти чешћи и да је сада најосетљивији период где се ломи око тога да ћемо успети да потиснемо вирус до мере да више не може да се подигне.

Колико има излечених?

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је укупан број излечених, са два негативна теста, већи од 200 и да колективни имунитет постепено расте.

Истакла је да је управо у привременим болницама наша највећа снага и имунитет и да се сви надају постепеном повратку кући пацијената из тих болница.

„Он има своју снагу и агилност само када има пуно оних који су заражени“, рекао је Кон.

Истиче да, када вирус попусти, постоји критична маса када се поново покреће и када може да добије способност да подигне вируленцију.

„Ми смо и даље добро. Ово што имамо је мало повећање у односу на јуче, било би лепо да настави број да пада, али још увек имамо заравнање. Немамо тај скок. То је огромна ствар“, рекао је Кон.

Додао је да се расправља о мерама и да се чекају бројеви. Каже и да је пред нама викенд који ће за католички део становништва бити празнични и да ће они славити у посебним условима.

„Мислим да треба да схватимо да штитимо живот и то је једини разлог због чега толико апелујемо, тражимо, молимо… На крају крајева, некада су мере једини начин, ако видите да неко и даље не слуша. Онда схватите да је боље да га заштитите иако не слуша, него да га пустите да самог себе уништи“, навео је Кон.

Указао је да бројеви пресуђују о релаксацији мера, али да не може конкретно да каже који су то бројеви.

„Зато што ово нигде у школи нисмо учили. Ово је први пут. Пратићемо искуства других јер је и то важно. Ми нисмо сами на овом свету. Видећемо евентуално нека искуства других, првенствено наших партнера из Кине“, напоменуо је Кон.

Нема математичког модела

Додаје да ће свакако доћи до релаксације и да је његово лично мишљење да нека попуштања прво треба применити према оном делу становништва који је први стегнут.

„Али морамо рационално да обезбедимо да они не могу да се заразе у том неком периоду и да не допустимо да дође до заражавања на самом крају“, рекао је Кон и истакао да би последња мера требало да буде отварање школа.

Дарија Кисић Тепавчевић је додала да су неке земље у Европи најавиле релаксацију мера у наредним данима, али да су критеријуми који се гледају различити.

Наводи да не постоји математички модел који би могао да покаже најбоље време, али да један од добрих показатеља јесте проценат пацијената који се примају у болницу и који захтевају респиратор.

Додаје да се заиста види крај епидемије, али да не би требало да будемо нестрпљиви и да све што смо до сада заједно постигли, због лепог времена и жеље да се дружимо, покваримо.

„Сада је заиста право време да дамо све од себе. Није то дуг временски период, оптимисти броје дане, ја говорим о недељама“, навела је.

Дарија Кисић Тепавчевић је истакла да популација старих, која је заштићена и која мање оболева него у другим популацијама, има низак колективни имунитет и да ће се они сигурно постепено враћати у животне токове.

„Иде топло време, када постепено расте колективни имунитет, тако да ће се све мере доносити у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације, али највише пажње ће бити усмерено на школске колективе и популацију старијих“, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Не можемо да останемо закључани

Кон се још једном осврнуо на отварање школа и додао да деца имају најблаже симптоме и да је то начин да дође до стварања колективног имунитета.

„Политизација саставни део друштва“

На питање о томе да ли је председник Вучић тестиран, Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је процедура једнака за све и да се епидемиолошким истраживањима истражује да ли је дошло до блиског контакта са зараженим.

Предраг Кон је рекао да у епидемијама неминовно постоји политизација неких питања и да он покушава да се извуче, не зато што се плаши већ јер мисли „да је важно да се слушамо са другог аспекта везаног за спречавање пандемије у целини“.

Навео је да је политизација саставни део друштва. „Трпим као многи други, али разумем. Немам никакву емоцију по том питању. Што се тиче подршке консултацијама председника са доктором Стевановићем, намам никакву дилему“, рекао је Кон.

„Не бих око тога да се поларизујем на било који начин. Не јер се бринем око тога да ће да ме сврстају овде или онде. Свеједно ми је. Епидемиологија и оно што се дешава је кључно за све нас. Политизација није добра. И ту је крај мог размишљања о томе“, додао је Кон.

„Треба паметно донети одлуку када ће се школе отворити јер је то екстремно важно. Лично сам увек за варијанту летње школе, сигуран сам да неће бити прихваћена, али је то рационално у епидемиолошком смислу“, рекао је Кон.

Додаје да би деца имала благе форме и да би створила бедем за јесен.

Кон је истакао да морамо правилно да процењујемо ризике, односно да ризик буде што мањи код попуштања мера да не би нешто букнуло.

„Кафићи и јавна окупљања сигурно јесу неки ризик, али мора живот да се врати. Не можемо да останемо закључани“, истакао је Кон.

Поручује да ће се мере спроводити постепено, али да ће рационално понашање бити потребно и касније.

„Ми ово никада нећемо заборавити. Озбиљно је ушло у нас и пратићемо колики је колективни имунитет“, рекао је Кон.

Каже и да је чињеница да смо навикли да се умире од грипа иако постоји вакцина.

„Тако ћемо се навићи и на корону, ако опстане, и дочекаћемо ту вакцину“, рекао је Кон.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар