Вучић: Србија неће уводити санкције Русији

Република Србија сматра да није од значаја да у овом тренутку уводи санкције било којим државама укључујући и Русију.

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности из Палате Србија.

Подсетимо, председник Вучић је данас председавао седницом Савета за националну безбедност након чега се састао и са патријархом Порфиријем.

„Пред нама су тешки дани“, рекао је председник на самом почетку обраћања.

„Били смо суочени са број ним проблемима и желим да обавестим грађане да смо били суочени са бројним притисцима. Одлуку смо донели хладне главе у најбољим интересима Србије, јер за то смо бирани. Поштовање међународног права али и интереса доприноси јачању државе“, рекао је Вучић.

Савет за националну безбедност донео је закључке:

Република Србија најискреније жали по питаењу свега што се догађа на Истоку Европе;
Привржени смо поштовању начела територијалног интегритет држава;
Полазећи од Устава Србије РС се залаже за поштовање територијалног интегритета других држава;
Републици Србији се не може упутити било какав приговор;
Пружа подршку поштовању територијалног интегритета Украјине;
Република Србија сматра погрешним кршење територијалног интегритета било које земље укључујући и Украјину;
Србија се перманентно залаже да се сачува мир у региону. Очување мира представља витални интерес српског народа;
Србија приликом разматрања руководити заштитом својих виталних и државних интереса,. РС сматра да није од значаја да у овом тренутку уводи санкције било којим државама укључујући и Русију;
Министарство спољних послова ће предузетзи законом предвиђене мере са запштити српске грађане који бораве у Украјини;
Државни органи ће предузети све мере да аспрече све добровољце за учешће у сукобима на истоку Европе;
Република Србија пружиће хуманитарну помоћ оштећеним народима;
Република Србија предузеће све мере да обезбеди све неопходне намирнице и енергентне.
„Србија је учествовала у многим ратовима, изгубили смо много људи. Зато је за нас мир неопходан и зато нећемо одговарати ни на какве бесмислене изјаве из региона. Морамо да будемо уједињени, да чувамо наш народ и њихове животе, да гледамо у будућност, поштујући и наше интересе и међународно право и дугограђена пријатељства. Много је труда уложено у свако слово и сваку реч, да се не би наштетило Србији и да се не одступи од истине и од норме међународног јавног права. Позивам грађане Србије да буду уједињени и да сви имамо само једну страну – Србију. Да заједно станемо испод наше тробојке, да се развијамо, да будемо што је могуће успешнији и да све проблеме грађана решавамо“, закључио је Вучић.

„Србија поштује међународно право, али добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко други желео, Србија има своје националне интересе и поштује своја пријатељства и не заборавља године које су претходиле овој кризи, ни 2015., ни 1999. Знамо да се ово неће свима допасти, али смо урадили најбољу ствар за нашу земљу и донели најбољу одлуку“, појаснио је Вучић став Србије.

Он је говорећи о закључцима који су донесени на седници Савета за националну безбедност рекао и да Република Србија најискреније жали по питању свега што се догађа на Истоку Европе и да је првржена поштовању начела територијалног интегритет држава.

„Србија поштује норме међународног јавног права, али Србија исто тако добро разуме своје потребе и без обзира на то шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, има своје државне интересе, али Србија поштује своја национална пријатељства и не заборављамо шта се десило ’99 године“, додао је Вучић.

„Позивам грађане Србије да се држимо заједно и да будемо уједињени, нису нам потребне сцене филма „Три карте за Холивуд“, већ да имамо једну страну, а та страна је Србија“, навео је председник Србије Александар Вучић.

 

Дачић: САД се понаша као да је увођење санкција Русији у нашем интересу

Дачић је казао да је наша улога да урадимо оно што је за нас најбоље. Казао је да САД очекује од Србије да донесе одлуку да се јасно стави на једну страну. „Покушавају да нам објасне да се ради о грубом рушењу територијалног интегритета, као да ми не знамо шта је било на простору Југославије, па се понашају као да ће нама осуда Русије да врате Косово“

 

Вучић: Отишао сам код патријарха Порфирија по савет
Након што је прочитао закључке Савета, председник Вучић осврнуо се и на данашњи састанак са поглаваром Српске православне цркве, патријархом Порфиријем.

„Разговарао сам са патријархом. Од 2013. нисам био оволико уморан и то не само својом кривицом, већ и због притисака које за девет година не памтим. Разговор са патријархом је био братски, упознао сам га са овим и отишао по савет. Прочитао сам му текст и указао на све проблеме са којима се суочавамо, што он све види и зна. Он је човек који разуме потребе Србије и проблеме са којима се Србија суочава у сваком смислу“, рекао је Вучић.

 

Преузето са: ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар