Вуковарски школарци негују ћирилицу

Вуковарски основци и средњошколци учествовали су у програму „Ћирилица пише срцем“ који реализује Завичајно удружење Срба „Коријени“ у Сомбору, а поводом Дана словенске писмености и празника Светих Ћирила и Методија.

Веће српске националне мањине града Вуковара већ низ година остварује веома плодотворну сарадњу са удружењем „Коријени“,  па тако и овога пута учешћем у програму намењеном ученицима основних и средњих школа који треба да оживи употребу ћириличног писма кроз радионице.

Овај пројекат је од посебног значаја јер чува језик као врло важан елемент нематеријалне културе, али и као важан сегмент идентитета једног народа. Учесници у програму били су ученици из целе Србије, као и ученици из земаља у региону којима је матерњи језик српски, чиме се омогућава и јачање културних веза Срба у региону.

У преподневним часовима у Српској читаоници одржана је радионица о српском језику за ђаке, а затим и додела награда поводом конкурса за најлепши рукопис ћирилицом. Потом је у поподневним часовима уприличена посета Апатину и околини – Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“, за госте програма из дијаспоре и окружења. У Апатину је госте из дијаспоре веома срдачно дочекао и угостио сам градоначелник Милан Шкрбић те је организовао и вожњу бродом.

Наше ученике у Сомбор су водиле професорке историје Мирјана Орешчанин и Светлана Антић, а у истим радионицама осим ученика из Србије и Вуковара, учествовали су и ученици из Мркоњића и околине у Републици Српској.

Ово је била сјајна прилика за њихово међусобно упознавање и повезивање те размену искустава. Координатор програма Влада Ђурковић свим ученицима је доделио и благодарнице за учешће у програму.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар