Вуковарски Срби посјетили Кордун

У организацији Завичајног Клуба Кордунаша и Банијаца „Милош Војновић“ из Вуковара, Вијећа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније и Заједничког вијећа општина, јуче на Светог Илију шездесетак Срба из Вуковара, Борова, Боботе, Трпиње, Негославаца, Мирковаца и других околних села посјетило је Кордун.

Прва дестинација је била Црни Поток и родна кућа Милоша Војновића једног од политичких лидера Срба на истоку Хрватске са краја 90-их година прошлог стољећа. Војновић је рођен у Глини 1952. године, живио пар година у Црном Потоку, те потом одселио са родитељима у Вуковар. Био је врстан предратни правник и судија општинског и окружног суда, један од оснивача СДСС-а и први предсједник Заједничког вијећа општина створеног током мирне реинтеграције истока Хрватске. Умро је у 50- години и сахрањен на Свету Петку 2002. године у Вуковару.

Осим посјете родној кући Војновића, излетници су присуствовали парастосу за невино побијене Србе у другом свјетском рату и народном збору у Црном Потоку.

У општини Вргинмост пријем у част гостију из Вуковара приредио је начелник Милан Врга који их је укратко упознао са историјатом и садашњом економском, политичком и демографском ситуацијом. Највећи број путника је поријеком са некадашње велике општине Вргинмост. У име организатора путовања, Светислав Микеревић, Душан Латас и Илија Војновић, на спомен костурницу код споменика НОБ-у на Петровој Гори положен је вијенац и одана пошта партизанским борцима и страдалом народу од 1941 до 1945. године.

Турнеја је уоквирена посјетом народном збору у Пјешћаници јер је и дио излетника поријеклом из овог села.

                                                                                                             Б.Ркман

Нема коментара

Напишите коментар