Забрана кретања од 13.00 у суботу до понедељка у 5.00, у наредне две недеље најтежи удар

Одржана седница кризних штабова и донете нове мере: забрана кретања од суботе у 13.00 до понедељка у 5.00, на једном месту не може бити више од две особе, љубимци могу да се шетају од 23.00 до 01.00. У Србији је у последња 24 сата преминуло још троје људи од коронавируса, па се укупан број жртава попео на 31. Забележено је још 111 новозаражених. Укупно 1.171 потврђени случај Ковида-19. Највећа жаришта су Београд, Ћурприја, Чачак и Ваљево.

20.20 – У српским срединама на Косову и Метохији данас су потврђена три нова случаја коронавируса, па је укупан број порастао на 12.

20.08 – Немамо експоненцијални раст броја оболелих и умрлих, али од нас зависи како ће бити у будућности, истиче директор Инфективне клинике Горан Стевановић.

20.07 – Када би се од овог момента сви понашали одговорно, кад истекне максимални инкубациони период, не бисмо имали ниједан случај инфекције, истиче Дарија Кисић Тепавчевић.

19.43 – Дарија (Кисић Тепавчевић, заменица директора „Батута“, прим. аут.) стоички подноси увреде, чуо сам се два пута са њом, крива им је јер говорила истину и јер није хтела да буде политички злоупотребљена, рекао је Вучић поводом увреда на рачун Дарије Кисић Тепавчевић.

19.38 – У наредне две недеље очекује нас најтежи удар, око 15-16. априла, каже председник.

19.33 – Анализа запослених у здравству: у болници „Драгиша Мишовић“ 47 позитивних лекара, у Земуну петоро позитивних од 14 тестираних, у Народном фронту позитивно 12 особа од 23 тестираних. Нема позитивних у Иституту „Батут“, Градском заводу за јавно здравље Београд, на ВМА, Ургентном центру и болници на Бежанијској коси, истиче Вучић.

19.30 – Од пресудног значаја да наставимо да се понашамо дисциплиновано, наводи председник.

19.25 – Донете нове мере: Забрана кретања од 13 сати у суботу до понедељка у 5 ујутру. Више од двоје људи не може да се окупи на једном месту од вечерас. Љубимци могу да се шетају од 23.00 до 01.00 у распону од 200 метара од места пребивалишта, мера ступа на снагу од суботе. Пензионери и даље могу у недељу од 4.00 до 7.00 да иду у куповину, каже Вучић.

19.23 – Били смо близу катастрофе, између 24 и 30 хиљада у земљу ушло заражених од 400.000 људи који су дошли из иностранства, каже председник.

19.20 – Руска помоћ стиже сутра у 11 сати, наводи Вучић. Кренућемо у производњу лека хлорокин, а од 8. или 9. априла почиње производња маски у Србији, стижу машине из Кине, нешто поклон, нешто плаћамо, наводи председник.

19.16 – Наредна 72 сата очекује се убрзање у смислу броја заражених, за очекивати је и повећање броја смртних случајева, ово није предвиђање већ нешто за очекивање, на респираторима је 81 лице, каже председник Србије Александар Вучић. Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево жаришне тачке, додаје Вучић.

19.00 – Влада Србије је на данашњој седници препоручила свим послодавцима да својим запосленима који се налазе у самоизолацији, или су оболели од вируса, због непосредног излагања ризику због обављања свог посла, обезбеде право на накнаду зараде у висини од сто одсто.

18.30 – На Косову и Метохији је потврђен још један случај заразе коронавирусом, чиме је укупан број заражених достигао 126, саопштено је из института за јавно здравље.

18.00 – У Палати „Србија“ почела седница кризних штабова, након које ће се јавности обратити председник Александар Вучић.

17.35 – Заменик градоначелника Београда Горан Весић апеловао је на Београђане да не иду на излетишта, да поштују мере како, истиче, не би оних један одсто што не поштују мере угрозило 99 одсто грађана који поштују.

17.20 – Председник Вучић разговарао је телефоном и са председником Француске Емануелом Макроном који је дао подршку Србији.

17.00 – Почела забрана кретања свих грађана која ће на снази бити до сутра у пет сати ујутру.

16.30 – Прекршајни судови у Србији изрекли су укупно више од 64,4 милиона динара новчаних казни током првих 12 дана од доношења Уредбе о забрани кретања на јавном месту током ванредног стања.

16.10 – Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином, који је обећао значајну помоћ Србији у борби против коронавируса.

15.50 – Министарство просвете саопштава да су се у јавности појавиле лажне и нетачне информације да се наводно настава на даљину прекида, те да ће летња школа почети са радом од 1. јуна до 1. августа 2020. године.

15.40 – Нешто после 15.30 на аеродром „Никола Тесла“ слетео је авион „Ер Србије“ са држављанима Србије из Париза и Амстердама.

15.25 – Градски штаб за ванредне ситуације у Ћуприји наложио је Заводу за јавно здравље да на вирус тестира све запослене у Општој болници, Дому здравља и Заводу за јавно здравље. Подсетимо, од коронавируса преминуо је лекар ћупријске болнице, а директор је заражен.

15.05 – За последња 24 сата у Србији су од коронавируса преминуле још три особе, рекла је за РТС заменица директора „Батута“ Дарија Кисић Тепавчевић. Додала је да морамо урадити све да максимално спречимо обољевање и умирање.

15.00 – У Републици Србији је до 15 часова 2. априла 2020. године регистрован укупно 1.171 потврђени случај Ковида-19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узoрци 637 особа, од којих je 111 позитивнo на нови коронавирус.

До 15 часова, 2. априла 2020. године, у националној референтној лабораторији Института „Торлак“ тестирано је укупно 5.008 особа које је испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да су још три особе преминуле од коронавируса у последња 24 сата.

Укупан број жртава од Ковида-19 у Србији је 31.

На респираторима је 81 особа и они су у критичном стању. Највећа жаришта су Београд, Ћуприја, Чачак и Ваљево.

Када је реч о заражених лекарима, у болници „Драгиша Мишовић“ 47 позитивних, у Земуну петоро позитивних, у Народном фронту позитивно 12 особа.

Нема позитивних у Иституту „Батут“, Градском заводу за јавно здравље Београд, на ВМА, Ургентном центру и болници на Бежанијској коси.

Нове мере 

Након седница кризних штабова донете су нове мере у борби против коронавируса:

– Потпуна забрана кретања од 13 сати у суботу до понедељка у 5 ујутру. Пензионери и даље могу у недељу од 4.00 до 7.00 да иду у куповину.

– Од вечерас, више од двоје људи не може да се окупи на једном месту.

– Љубимци могу да се шетају од 23.00 до 01.00 у распону од 200 метара од места пребивалишта, мера ступа на снагу у суботу.

Стигле маске из Кине 

Још један авион са медицинском опремом из Кине слетео у Београд. Стигло је још 4 милиона маски и 14 стручњака који ће помоћи да инсталирамо две машине које смо купили од кинеске фирме „Helath care“, како бисмо сами правили маске. Капацитет две машине је 192.000 маски на дан.

Билборди подршке здравственим радницима постављени су испред здравствених установа у Београду у којима се лече оболели од Ковида-19.

Полицијска пратња камиона у транзиту од данас је укинута, рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и додала да ће то омогућити бржи превоз робе до крајњих купаца. Министарство је покренуло иницијативу ка Словенији и Хрватској да и они донесу исту меру.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да се на сајту тог министарства и на Вајбер заједници налазе детаљне одлуке које се тичу грађана, послодаваца и социјалне заштите.

Град Београд је обавио контролу сва 152 приватна дома за старе, рекао је заменик градоначелника Горан Весић и истакао да је, осим у старачком дому „Доживети стоту“, тешка ситуација у још једном приватном дому у коме тренутно борави 20 корисника.

Влада Србије донела је Уредбу према којој се за време ванредног стања, проглашеног 15. марта, суђење може одвијати путем видео-конференцијске везе, ради спречавања ширења коронавируса.

Пуштена новинарка Ана Лалић, која је синоћ приведена у Новом Саду и којој је по налогу тужиоца одређена мера задржавања од 48 сати, незванично сазнаје РТС.

Управа за извршење кривичних санкција саопштава да су се у одређеним медијима појавиле полутачне и непроверене информације у вези са бројем заражених у Окружном затвору у Лесковцу и наглашава да је код једног припадника Службе за обезбеђење утврђено присуство тог вируса. У затворима нема инфицираних осуђеника, наводи се у саопштењу.

Први смртни случај од коронавируса у српским срединама на Косову и Метохији. Преминуо је младић из Лепосавића који се лечио у Клиничком центру у Нишу.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар