АКТУЕЛНО:

Запад преко Уставног суда БиХ иде на ревизију Дејтона на штету Срба

Бивши дипломата Зоран Миливојевић оцијенио је да западни центри моћи преко Уставног суда БиХ и на друге начине покушавају да спроведу ревизију Дејтонског споразума на штету српског народа и желе успостављање мајоризације Сарајева на цијелој територији БиХ.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да избрише правило према којем сједницама морају да присуствују бар један судија из Републике Српске и троје из ФБиХ, Миливојевић је указао на то да искључивање српског народа из главних органа одлучивања, попут Уставног суда БиХ није у складу са Дејтонским споразумом.

– То показује да покушаји неких центара моћи да изврше ревизију Дејтона на штету српског народа воде у кризу БиХ. Овај случај са Уставним судом је један вид кршења Дејтонског споразума и довођења српског народа у подређен положај – рекао је Миливојевић Срни.

Он је нагласио да покушаји ревизије Дејтона преко Уставног суда и преко најважнијих органа у БиХ практично трају од доласка новог високог представника који је именован мимо Савјета безбедности УН и редовне процедуре.

– Мислим да БиХ улази у кризу институција, али и у кризу функционисања. Ни до сада није функционисала како треба, али то сада добија озбиљне размјере – рекао је Миливојевић.

Он сматра да велика одговорност за то лежи на земљама Квинте и на западним центрима моћи који по сваку цијену желе да ревидирају Дејтонски споразум на рачун формуле „два ентитета, три народа“.

Коментаришући реаговање Републике Српске и најаву усвајања закона о непоштовању одлука Уставног суда БиХ ако та институција не поништи своју посљедњу одлуку, Миливојевић каже да је ријеч о изнуђеним мјерама Српске.

– Треба рачунати са отпором, јер српски народ неће прихватити тако нешто, а Република Српска неће прихватити да се њен положај доведе у питање и да се на било који начин ревидира изворни Дејтон на штету положаја и надлежности Српске, али и положаја српског народа у БиХ – истакао је Миливојевић.

Уставни суд БиХ саопштио је у понедјељак, 19. јуна, да је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је у уторак, 20. јуна, да Уставни суд БиХ до сутра у подне укине своју одлуку о измијени Правила овог суда и врати је на одлуку од прије, те да не одлучује ни о једном питању док се не донесе закон о Уставном суду БиХ.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар