Западнославонски хероји

Мај 1995 – Да ли је за српски живаљ у Западној Славонији крај рата или су још веће страхоте тек почеле, нико не зна. Окупило се становништво славонских села, Шуметлице, Кричака, Брусника, Крагуја, Шеовице, Јапаге, Скендероваца, Доњег и Горњег Чаглића, Буковчана, Бјелановца, жене, деца, стари, болесни, немоћни, као и борци који су се борили као припадници Војске Републике Српске Крајине да би сачували своја вековна огњишта, свеукупно њих око 3000, и кренуше у неизвесност, кренуше у збег.

Где, нико не зна.

Кренуше кишовитог првомајског дана на пут – НЕ ЗНАЈУ ГДЕ, али их на средокраћи пута Липик – Окучани, у Бијелој Стијени, пресрећу припадници хрватских оружаних снага, прекидају њихов пут и то је моменат када настаје пакао. Зликовци убише петоро људи, чак и двоје дечице, похапсише око две хиљаде које су спровели у сабирне центре, углавном спортске дворане, у Бјеловару, Вараждину и Пожеги.
Од две хиљаде ухапшених, њих 21 (раније припадници Војске Републике Српске Крајине) је осуђено (суђење у Пожеги и Бјеловару) на 6 до 20 година тешке робије, приписујући им тешка дела као ратних злочинаца. После изрицања пресуде сви су отпремљени у Загреб (Реметинец) одакле су после прегледа, односно психичког малтретирања до крајње изнемоглости које је трајало 21 дан, пребачени у лепоглавски казамат. Међу осуђеницима био је и МИХАЈЛО КУЛАШ, 74-годишњак из Кукуњевца који је осуђен на 20 година робије за дело које је наводно починио, а Михајло је био 20 км далеко од места тог догађаја. Михајло је умро у лепоглавском казамату као старац од 83 године, након 9 година од почетка издржавања казне. У Лепоглави је као затвореник умро и ПЕРО БАЖДАР из Горње Обријежи.

НИКОЛА ДРАГУШИН – НИГЕР из Шеовице, у време ратних дејстава био је командант 2. Пешадијског батаљона Војске Републике Српске Крајине, осуђен на 20 година робије. Истиче како се сећа сваког детаља са 24-часовног саслушања у СИС-у (Сигурносно информативна служба Хрватског министарства одбране). Каже, иако је био 24 сата везан, на саслушању су му ипак излазили у сусрет нудећи га цигаретама и кафом. Казну је, као и сви, издржавао у Лепоглави, а посебно истиче како су имали велику подршку Српске православне цркве на челу са тадашњим епископом загребачко- љубљанским, Господином Јованом који их је уз материјалну подршку и често посећивао. Помоћ је стизала и од наших људи из Америке, Аустралије и европских земаља као и од многобројних удружења Славонаца организованих по градовима Србије. Нигер и његов друг Вељко кажу како су у лепоглавској казниони чистили просторије у којима су некада тамновали Тито и Моша Пијаде. Поред свих мука и тортура што их је тих дугих година сналазило веома им је тешко било када се све затворско особље изузетно радовало свакој баченој бомби на Србију у време НАТО агресије.

ВЕЉКО БУДИЋ из Доњих Граховљана, у време ратних дејстава био је припадник Извиђачког одреда 18. Корпуса Војске Републике Српске Крајине, осуђен на 20 година робије. Пре коначне пресуде више пута саслушаван у Вараждину, Бјеловару и Пожеги. Уз саслушавање ишло је непрестано батинање до премлаћивања до изнемоглости. Никада неће заборавити ужасно саслушање у Бјеловару кад су га везаног тукли деца и жене, полиција и ни сам више не зна ко. Кад су дошли у Сабирни центар у Вараждин из аутобуса су ишли кроз шпалир и свако их је тукао до бесвести, одузето им је све што су имали и никада им то није враћено. После шпалира одмах су отерани под тушеве, а уместо купања тукли су их кабловима, моткама и са свим предметима који су им били при руци. Ноћ, била је то ноћ ужаса, на сваких 3 минута је пуштана Лијепа наша коју су сви морали што гласније певати. Иначе Вељка су водили и на стрељање негде на Дравски насип код Вараждина. Ни сам не зна шта га је спасило,претпоставља да је то можда долазак делегације Међународног Црвеног крста. Вељко је био на бројним суђењима и на свима је осуђен на укупно 140 година робије, више пута су га помиловали, на крају пресуда – 20 година робије као ратни злочинац. Слично је прошао и ДРАГАН ПАВИЋ из Доњих Граховљана.

Борба свих осуђених за пребацивање из Лепоглаве на издржавање казне у српским затворима (ТРАНСФЕР) је трајала 4 године. Више пута су штрајковали глађу како би изнудили трансфер. Сматрају да им је у реализацији трансфера много помогао Расим Љајић.
Кад су пребачени у српске затворе (највише Забела, па Сремска Митровица) то је за њих била слобода. Сви затвореници у Забели су их називали СЛАВОНСКИМ ХЕРОЈИМА.

Шесторица су после издржане казне у Хрватској остварили право на нека примања, остала петнаесторица, односно тринаесторица (двојица умрла) немају право на примања јер су пресуде тако преписане да су и овде у Србији злочинци. Шта о овоме рећи?

This is box title

ОСУЂЕНИ:
1. Никола ДРАГУШИН,Нигер 1952. Шеовица, 20 година

2. Вељко БУДИЋ 1972. Доњи Граховљани, 20 година

3. Јован ПРОКОПИЋ 1948. Пакрац, 20 година

4. Владо КАУРИН Кава 1961. Пакрац, 20 година

5. Слободан БОСАНАЦ Карас 1968. Слатина, 20 година

6. Вељко СВАКИДАН 1955. Шибовац, 20 година

7. Драган ПАВИЋ Папак 1965. Доњи Граховљани, 20 година

8. Мирко ЂУРИЋ 1969. Пакрац, 20 година

9. Лука КРАЈНОВИЋ Лујо 1951. Кусоње 20 година

10. Михајло КУЛАШ 1928. Пакрац (умро), 20 година

11. Мирослав ВУЈЧИЋ Међугас 1967. Д. Граховљани, 20 година

12. Жељко ЉУБИЧИЋ Тута 1965. Пакрац, 15 година

13. Гојко ДАМЈАНОВИЋ 1953. Кусоње, 15 година

14. Љубан ЧАЛИЋ 1967. Бијела, 15 година

15. Дарко ЋУЋА 1965. Поточани, 10 година

16. Горан ПАШИЋ 1971. Добровац 8 година

17. Вељко ПЛЕЋАШ 1960. Ново Село8 година

18. Мирко БОСАНАЦ 1971. Пакрац 8 година

19. Перо БАЖДАР 1948, Горња Обријеж (умро) 8 година

20. Миленко МИЛАКОВИЋ 1963. Крагуј 7 година

21. Предраг САРАЈЛИЈА 1961. Батињани 6 година

Симеон Сима Јовановић
Нема коментара

Напишите коментар