Завичајно удружење Сањана „Грмеч“ уручило помоћ за 100 најугроженијих породица

Поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића у Санском Мосту, Федерација БиХ, Завичајно удружење Сањана „Грмеч“ подијелило је помоћ за 100 најугроженијих породица. Ово је њихова седма акција поводом Божића која је постала традиција у Санском Мосту. Ово удружење је основано у Бањој Луци 2013. године са циљем да помогне српским повратницима у Санском Мосту који живе у веома тешким условима и боре се за голи живот. Из Удружења нам истичу како на све начине покушавају указати на веома тежак положај Срба у Санском Мосту, да још постоје повратници који живе без струје, путева, о којима нико не брине и који немају основне услове за живот, те да се општинске и државне институције морају више укључити по питању инфраструктуре у повратничким мјестима.

У Санском Мосту прије рата је живјело преко 25.000 Срба, а сада их је нешто више од 1.000, што је веома поражавајуће и забрињавајуће. Имајући у виду веома тежак положај повратника, постоји оправдан страх да ће та бројка временом опадати. Према ријечима Раденка Мијатовића, једног од активиста Удружења, ово удружење иза себе има преко 50 како хуманитарних, тако и радних акција на подручју санске општине.

„Финансирамо се искључиво од помоћи наших земљака широм свијета, као и наших пријатеља који су препознали наш рад. Покушавамо повезати наше земљаке ма гдје били, што нам засад полази за руком, како бисмо заједно дјеловали и радили за добробит наших повратника, те да сачувамо нашу историју, културу и постојање на тим просторима“, казао је Мијатовић.

Према ријечима протонамјесника Српске православне цркве Санског Моста Алена Марића, овакве и сличне акције су веома значајне за српске повратнике, да знају да их њихови земљаци нису заборавили без обзира што су се несрећним стицајем околности одселили с ових простора због ратних дешавања. Из Удружења су најавили да је наша сљедећа акција за Светог Саву, када обезбјеђујемо поклон пакете за дјецу повратника у Санском Мосту. Дјечица том приликом праве приредбу, и то у организацији Српске православне цркве у Санском Мосту.

Такође позивамо своје земљаке и све остале људе добре воље да нам се прикључе у заједничком раду, те захваљујемо свима који су до сада дали свој допринос раду Удружења по било ком основу. Чак и у најтежим временима важно је запамтити гдје су нам коријени, коме припадамо, те пружити руку помоћи гладнима, унесрећенима и усамљенима.

Д. Срдић

Нема коментара

Напишите коментар