ЗЛАТНА ЗНАЧКА МИРЕЛИ ПУДАР – Препознат рад борца за афирмацију српске културне дипломатије

Културно-просветна заједница Србије је свечано доделила традиционалну награду „Златна значка” у Народном позоришту у Београду Мирели Пудар, директорки Галерије 73, за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе.

Рођена Херцеговка Мирела Пудар је диплому стекла на београдском Факултету политичких наука на Катедри за новинарство и комуникологију. Дала је велики допринос развоју регионалне културне мреже, па је тако Галерија 73, уз подршку ГО Чукарица,  постала синоним за српску културну дипломатију.

Пударева је осмислила концепт захваљујући коме су кроз бројне пројекте представљене културе страних земаља Србији. Такође, широм Европе је публикована умјетничка збирка Галерије 73. Покренула је и публикацију Културни мозаик који се радо чита у нашим дипломатским представништвима, као и у страним амбасадама у Србији.

Током њеног мандата дио ове установе је постала галерија „Сања“ у Сремчици, која је на овај начин стекла могућност да се унапређује и развија. Посебна пажња посвећена је афирмацији књижевног стваралаштва.

Поред тога, Мирела Пудар била је члан Пословног удружења издавача и књижара Србије и менаџер за презентације домаћег издаваштва на Сајму књига у Франкфурту и Сајму књига у Љубљани.

Сваке године Културно-просветна заједница (КПЗ) Србије традиционално додељује „Златну значку”, а стручни жири је овог пута радио у саставу Живорад Ајдачић (председник) и чланови: Божица Велоусис – књижевница, Мирољуб Филиповић Филимир – ликовни уметник, проф. др Урош Дојчиновић – музички уметник и Марија Бишоф – уредник.

Награда се састоји од позлаћене значке и повеље – графичког листа.

Златну значку додељују КПЗ Србије и Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

Извор: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар