ЗУГ „Ћиро“ Дрвар –Личка Калдрма, обиљежило 27. јул, Дан устанка у СР Хрватској

КАЖИТЕ СВОЈОЈ ДЈЕЦИ ДА СУ ИМ БИЛИ ХРАБРИ ПРЕЦИ

Овим ријечима обратио се неколицини окупљених Крајишника, од Лике до Славоније, предсједник удружења „Ћиро“  Жељко Бурсаћ, захваљујући им се што су се окупили и на симболичан начин подсјетили се дана када је српски народ Крајине, прије 79. година подигао устанак у мјесту Срб, у Лици. Бурсаћ је истакао да данас има много различитих верзија око тога како и зашто је подигнут устанак, али једна је сигурна, да је тим чином комплетан српски народ пружио оружани отпор усташком режиму, не желећи више да трпи масовне злочине чињене над њим.

Бурсаћ се краћом бесједом подсјетио тих дана, али и страдања српког народа у Великом рату, када је велики број Срба био мобилисан да се бори против своје браће са друге стране Дрине. Међутим, Срби су чекали, нагласио је Бурсаћ, да првом приликом пребјегну и придруже се српској војсци.

„ Желимо и на овај начин да поштујемо традицију својих бака и дједова,  родитеља, а желимо да све то преносимо и нашој дјеци, да буду поносни на своје претке. Они су вијековима успјели сачувати наша огњишта, нашу земљу, а ми смо завичај напустили готово преко ноћи 1995. године да не бисмо доживјели погром, као онај из 1941.“, истакао је Бурсаћ, додајући да смо у Другом свјетском рату имали веће жртве, али ће 1995. година, остати упамћена по томе да смо доживјели прогон библијских размјера.

Бурсаћ се осврнуо и на рад ЗУГ „Ћиро“ Дрвар – Личка Калдрма, напомињући да је од оснивања 2014. године удружење учествовало у низ акција, а да се посебно својим радом истакла мушка пјевачка група.

Група је учествовала широм Србије, Хрватске и БиХ, оплеменивши својом пјесмом многе културно – спортске манифестације као што су Личка олимпијада у Апатину, Крајишки откос у Бусијама, Косидба на Рајцу, обиљежавање устанка 27. јула у Србу, Сијело тромеђе у Стрмици, на отварању споменика Голубу Бабићу на Црним потоцима у Дреновцу, на свечаности обиљежавања 100 година резервних официра Србије“, рекао је Бурсаћ и додао да је ова група учествовала и на многим промоцијама крајишких књижевника и другим манифестацијама којима се баштини традиција српског народа из тих крајева.

На крају се, како крајишки обичаји налажу, и запјевало, нешто и појело и попило, у дивном амбијенту баште ресторана „Сан Марино“ у Батајници, власника Бошка Стојсављевића из Велике Попине, општина Грачац. Прва од тих пјесама била је она коју ово удружење сматра својом незваничном химном „Нема раја без роднога краја“.

 

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

This is box title

 ОВЕ ГОДИНЕ БЕЗ ВИШЕБОЈА У СРБУ

Традиција која траје 11 година, ове године, због већ познатог корона вируса није настављена, тако да је традиционални 12. Лички вишебој отказан за неко боље вријеме.

„Захваљујем се свим људима који чувају обичаје и традицију народних витешких игара ОКА које су се некад одржавале у Дивоселу, а у посљедњих 11 година у Србу. Из познатих разлога, ове године, Лички  вишебој није одржан, међутим и овом приликом смо се подсјетили и њега, јер су чланови нашег удружења дали немјерљив допринос његовом одржавању. Прошле године смо освојили треће мјесто испред општинских средишта као што су Кореница, Книн и Грачац. Надам се да ће се већ наредне године ова традиција наставити и да ћемо се на овај исти дан сви заједно окупити у јуначком Србу“, рекао је за „Српско коло“ Жељко Бурсаћ, подсјећајући још једном на овај вид активности удружења на чијем се челу налази.

 

Нема коментара

Напишите коментар