ЗВО помогао 35 српских студената

Заједничко веће општина другу годину заредом помогло 35 студената који се школују у Хрватској, Србији и Босни и Херцеговини.

У просторијама Српског културног центра који делује у склопу Заједничког већа општина данас су потписани уговори са 35 студената који су остварили право на једнократну новчану помоћ у износу од 2.000 куна. На претходно расписани конкурс јавило се 46 студената, а бодовани су на основу успешности у школовању те социјално-материјалног статуса. Једнократну помоћ добило је 15 студената који студирају у Републици Србији, 19 који студирају у Репубилици Хрватској те један студент који студира у Босни и Херцеговини.

Посебно је тешко српским студентима из Хрватске који студирају у страним земљама јер су најчешће у ситуацији да не могу остварити стипендију ни у својој земљи ни у земљи у којој студирају. Једна од њих је Марија Грозданић из Мирковаца која је студент четврте године Медицинског факултета у Новом Саду.

– Ова помоћ ми значи пре свега за трошкове школовања у смислу куповине књига. Имамо доста литературе која и доста кошта. За конкурс сам чула преко интернета и пријавила се. Ово је једина помоћ коју сам добила ове године јер је углавном за стипендије у Хрватској услов да ту и студираш. Што се тиче будућности волела бих да се једног дана вратим својој кући, пронађем неки посао па после тога можда и да упишем специјализацију – каже Марија.

Међу студентима који су добили помоћ ове године је и Милица Ајдуковић из Борова, студенткиња треће године клавира на осјечкој Академији за уметност и културу.

– Ова помоћ ће ми покрити неке основне студентске трошкове јер увек треба новаца или за копирање или за књиге па и за саму храну. Иначе повремено радим неке студентске послове па си олакшавам студентски живот на тај начин, али тренутно не радим и желим да се захвалим Заједничком већу општина из Вуковара на овој помоћи – истиче Милица.

На малој свечаности која је поводом потписивања уговора уприличена студентима су се обратили председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и председница Одбора за образовање ЗВО-а Милица Стојановић. Они су поздравили студенте и позвали их да се једног дана врате у своја места пребивалишта те да једног дана буду истакнути чланови заједнице. Ово је иначе друга година да ЗВО на овај начин помаже студентима српске националности, након што је и прошле године 35 њих добило помоћ у истом износу.

– Много улажемо у домен образовања од вртића до средње школе, а за факултетско образовање није раније било средстава да се направи овако један значајан искорак. Када смо прошле године одлучили да покренемо ову активност, реакције су биле добре и наравно да смо одлучили да са тим и наставимо. Нама је јако битно да студенти српске националности по завршетку својих студија дођу овде да живе, а наша је дужност да им помогнемо током образовног процеса, али и касније код проналажења посла. Потписивање уговора била је прилика да мало поразговарамо са њима и видели смо да међу њима има и дефицитарних занимања па се надамо да ће им једног дана бити лакше да пронађу посао. Најмање што ми као институција можемо да учинимо је да им финансијски помогнемо те да њима и њиховим родитељима олакшамо студијске дане – каже председник ЗВО-а Срђан Јеремић.

Како је најављено, са овом праксом ЗВО ће наставити и у наредној години, а у плану је да се повећа и број једнократних помоћи са 35 на 40, али и износ помоћи на 3.000 куна. Потписивању уговора ове године присуствовало је њих двадесетак јер се бројни од њих налазе тренутно у Републици Србији, а студенти из Осјечко-барањске жупаније нису били у прилици да дођу због епидемиолошких мера које су тренутно на снази.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар