14. Змијањско вече у Каћу

Удружење грађања “Змијање“ организовало је 14. Змијањско вече 26.02.2022. године у мотелу “Оморика“ у Каћу. Након двије године паузе, поштујући епидемиолошке мјере, Змијањци су наставили дружење.

Програм је започео Змијањском химном – Питају ме одакле си брате коју је отпјевала група “Завичајно јато“. Пригодне ријечи за почетак програма упутила је водитељка Вујка Квргић која је позвала предсједника Удружења Ђорђа Пантелића да се обрати присутнима.

Пантелић је поздравио све и захвалио се гостима из Стричића, Бањалуке, Бача, Сремске Митровице, Београда и других мјеста који су својим присуством увеличали скуп. Такође, Пантелић се захвалио народном посланику и предсједнику Савеза Срба из региона Миодрагу Линти који се са задовољством одазове сваком позиву Змијањаца.

Скуп је благословио свештеник Марко Ђурић и пренио своје позитивне утиске овог окупљања .

У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су КУД “Др Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, Витомир Вулин народни гуслар из Сремске Митровице и етно група “Пркос“ из Сремске Митровице.

У забавном дијелу програма госте је забављала група “Завичајно јато“.

Област Змијање, централни дио Босанске Крајине, заузима простор између ријеке Врбас на истоку и Сане на западу, планине Козаре на сјеверу и Мркоњић Града и Кључа на југу. На овом простору у средњем вијеку постојала је жупа Земљаник у саставу Доњих Крајева, касније Крајине. Колонизацијом, миграцијама, ратовима људи са овог подручја раселили су се по другим деловима свијета. Змијањци који сада живе у Војводини поштују, обилазе и радо се сјећају свог завичаја. Они су прави амбасадори Змијања, традиције, културе и обичаја овог краја, а своје постојање не могу да одвоје од књижевника Петра Кочића.

Удружење грађана “Змијање“ из Каћа окупља око 500 чланова од којих неки живе у Аустралији, САД, Новом Зеланду и другим државама свијета. Чланови који живе у Новом Саду и околини његују традицију, обичаје и културу свога краја и реализују заједничке активности. Такође, редовно сарађују са Змијањцима из Републике Српске.
Поред редовоног годишњег дружења које се организује у фебруару сваке године, Удружење грађана “Змијање“ из Каћа у претходном периоду може се похвалити изложбом “Змијањски вез“ која је у њиховој организацији постављена у Архиву града Новог Сада у августу 2021. године. У септембру 2021. године у оквиру “Дана културе“ организовали су ликовну колонију. Почетак 2022. године обиљежило је учешће Змијањаца на Сајму завичаја у Новом Саду.

Новинар Српског кола

Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар