АКТУЕЛНО:

15. Традиоционална косидба у Бачком Добром Пољу

Традиционална 15. Војвођанска косидба одржана је 19.05.2024. године у Бачком Добром Пољу. Организатор је било удружење “Војвођанска косидба“ на челу са председницом Цвијетом Кнежевић, а уз подршку Туристичке организације Врбас, Општине Врбас, Савеза Крајишких удружења, Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону и Председништва Републике Српске у Србији.

Манифестација је окупила госте, пријатеље и такмичаре из Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе и Републике Словеније. Централни догађај била је косидба у којој су се надметали сениори, ветерани, жене и деца. Након косидбе, наступила су надметања у навлачењу конопца, скоку у даљ и бацању камена с рамена. Деца су се такмичила у игри скакање у џаку, као и у гађању мета уз подршку Добровољног ватрогасног друштва Бачко Добро Поље.

Председница удружења “Војвођанска косидба“ саопштила је да је срећна због ове манифестације јер је то прилика за дружење и очување народних обичаја:

– Чување обичаја је од изузетне важности за идентитет српског народа, истакла је Цвијета Кнежевић.

Поред тога, Цвијета Кнежевић је истакла да јој је циљ да се обичаји пренесу на младе нараштаје и зато је задовољна учешћем деце у такмичењима.

Такмичење у ручном кошењу одвијало се појединачно и екипно. У појединачној косидби, међу сениорима титулу најбољег косца понео је Недељко Керлец, други је био Винцен Ерниса, док је треће место припало Зорану Ракити. Међу ветеранима прво место заузео је Оскар Макари, други је био Ђуро Керкез, док је трећа позиција припала Драгу Иванићу. У екипном такмичењу прво место је заузела екипа из Словеније, друго место Завичајно удружење Јањ, а на трећем месту је била екипа Рајца.

Међу децом, прво место у ручном кошењу освојио је Гаврило Шибалија. Међу женама прво место освојила је Стојка Беатовић, друго место Рената Север и треће место освојила је Сека Кецман.

Након завршеног такмичарског дела и проглашења победника, додељене су медаље, пехари и захвалнице.

У културно-уметничком делу програма учествовали су деца из Основне школе “Вук Караџић“ из Бачког Доброг Поља и песникиња Ранка Срдић Милић.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар