20. година традиције – Манифестација „Дани бресака“ одржана у Новом Сланкамену

Јубиларна двадесета по реду манифестација „Дани бресака“  коју организује  Културно-умјетничко друштво  „Др Ђорђе Натошевић“ и Мјесна заједница Нови Сланкамен  под покровитељством општине Инђија одржана је  20. jула. Ове године манифестација је почела изложбом меда, затим је услиједио традиционални дефиле кроз  центар села, а  програм је завршен  концертом  културно- умјетничких друштава из Србије као и из окружења.

Сваке године у овој манифестацији  учествује око 500 учесника, а пред бројном публиком, осим  домаћина  ове године представили  су се и КУД  „Дворови“ из Републике Српске, СКД Просвјета  пододбор Вировитица из Републике Хрватске,  КУД Завичајног удружења Славонаца из Београда, КУД „Младост“ из Крепољина и  „Чукојевац“ из Краљева. Такође учестовали су и самостални умјетници. Раскошним гласом представила се  Ирина Арсенијевић, а својим глумачким умјећем и духовитим скечевима публику је одушевио Ђорђе Плачковић.

Програм је отворила предсједница КУД-а „Др Ђорђе Натошевић“ Светлана Алексић која је пожељела свима добродошлицу на обиљежавање овог важног јубилеја и захвалила се пријатељима манифестације који су допринјели да се и ове године одржи континуитет у квалитету програма на „Данима бресака“ .

„КУД „Др Ђорђе Натошевић  може се похвалити ове године сребром на Покрајинској смотри фолклора дјеце за млађи и старији узраст у Бачкој Тополи. Такође, оно што је похвално је да се број млађих чланова из дана у дан повећава, што ме посебно радује“, рекла је предсједница КУД-а Светлана Алексић.

У игри и пјесми, представљању културе, обичаја и традије свих крајева из којих долазе учесници програма, уживао је и предсједник Скупштине општине Инђија Милан Предојевић.

Поздрављајући своје присутне госте, учеснике и мјештане, пожелио им је да још дуго прослављају „Дане бресака“.

„Ова јубиларна 20.манифестација је доказ трајања и традиције и желим вам да ваши плодови бресака трају још дуже и да њихово квалитет буде још бољи. Општина Инђија увијек ће радо подржавати овакве манифестације“, поручио је Предојевић.

КУД „Др Ђорђе Натошевић“   основан  је 1997.године, његови чланови чести су учесници на бројним такмичењима и смотрама фолклора, а финансирају се углавном од својих чланарина  и  уз подршку Општине Инђија, као и Мјесне заједнице Нови Сланкамен.

Предсједник  МЗ   Нови Сланкамен Драган Кривошија био је поносан на добру посјећеност манифестације али и на добар род брескве у овом крају који је познат и по јабукама, слатком грожђу…

„Из године у годину наша Мјесна заједница напредује и развија се. Имамо подршку руководства Општине Инђија, што нам много значи. Асфалтирано је доста улица у претходном периоду, планирамо уређење центра села, проширење капацитета дјечијег вртића, а планирамо и нову индустријску зону током ове године “, истакао је Кривошија говорећи о актуелним дешавањима и радовима у Новом Сланкамену.

И овогодишњи дани бресака завршени су подјелом најукусније домаће брескве сваком посјетиоцу.

Новинар „Српског кола“

Весна Пешић

 

 

Нема коментара

Напишите коментар