Хуманост – Чланови Удружења „Наша будућност“ донирали крв у КБЦ Косовска Митровица

Чланови Удружења Срба Косова и Метохије и Босне и Херцеговине „Наша будућност“ из Аранђеловца посјетили су Косовску Митровицу на Видовдан, 28. јуна и том приликом добровољно дали крв на одељењу Трансфузије КБЦ-а у овом граду.

Како је испричао предсједник овог Удружења Предраг Вјештица, ово је трећа година заредом како чланови Удружења велики српски празник Видовдан симболично проводе на Косову и Метохији и на овај хуман начин, помажу људима на овом подручју.

„Двадесет наших чланова донирало је крв, а са нама су били и координатор за ромска питања и генерални секретар Националног савјета за ромску националну мањину Дејан Влајковић, као и представници локалне самоуправе Аранђеловца. Приликом посјете обишли смо Косовску Митровицу ,мост на Ибру и имали част да се састанемо са градоначелником Сјеверне Митровице. Сматрамо да је подршка нашем народу на Космету веома значајна ради њиховог опстанка и очувања огњишта, а ова посјета је један од начина да ту подршку и искажемо“, поручио је Вјештица захваливши се свим донаторима и домаћинима који су их срдачно дочекали.

Удружење Срба Косова и Метохије и Босне и Херцеговине „Наша будућност“ са сједиштем у Аранђеловцу  познато је као организатор бројних акција у социјалној и хуманитарној сфери дјеловања.

„Удружење Срба са КиМ и БиХ основано је  2014.године са циљем  да његује и промовише историјска, културна и привредна  достигнућа српског народа. Јачање свијести расељених, прогнаних и избјеглих лица, очување споменика духовне културе и вјерске баштине српског народа, као и инклузија чланова, њихов допринос и активно учешће у свим сферама нашег друштва, неки су од циљева нашег  постојања. Удружење је  за пет година рада извело  20 великих акција добровољног давања крви у сарадњи са Здравственим центром  Аранђеловац и Црвеним крстом. Међу првима смо се укључили у акцију спашавању становништва у крајевима који су били угрожени од поплава 2014. године. Затим смо организовали  акције превентивних прегледа у сарадњи са Здравственим центром у Аранђеловцу, а свакодневно  обилазимо наше чланове и помажемо једни другима“, навео је Вјештица подсјетивши на још једну хуману акцију у протеклом периоду коју су спровели у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији и  локалном самоуправом Аранђеловац, Комесаријатом за избјеглице и појединачним донаторима.

„Успјели смо да изградимо кућу седмочланој породици Зечевић расељену са КиМ, а која је сада свој дом добила у Аранђеловцу. Помогли смо и другим породицама кроз грађевински материјал,  помоћ при откупу сеоских домаћинстава ,изградњи монтажних кућа и станова“, додао је Вјештица који заједно са својим колегама из Удружења „Наша будућност“ сваке године даје свој скроман допринос у организацији  манифестације „Дани Републике Српске“, када је подручје Аранђеловца у питању, а тако ће бити и ове године.

Новинар Српског кола

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар