20 избјегличких породица добило кров над главом уз помоћ Покрајинске Владе

Дана 12.12.2019. године у Покрајинској влади уручени су уговори за куповину кућа избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Програм је реализован од стране Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине. Уговоре за куповину кућа уручили су Предсjедник Покрајинске Владе Игор Мировић и директор Фонда за пружање помоћи избjеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило. Уговори су додjељени за куповину кућа у Новом Саду, Инђији, Врбасу, Жабљу, Зрењанину, Руми, Бачкој Тополи и Новом Бечеју.

Покрајински фонд је основан 2006. године са циљем да се стамбено збрињавају и економски оснаже лица која су избjегла и прогнана са територија Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и Косова и Метохије. Од свог оснивања до сада, Фонд је обезбедио кров над главом за нешто мање од 500 породица, а од прије две године, захваљујући подршци Покрајинске владе, помоћ која се додјељује је бесповратна и износи милион динара. Фонд има изузетну сарадњу са Комесаријатом за избјеглице и миграције Републике Србије који је обезбедио средства за грађевински материјал оним корисницима који су у претходним годинама добили кућу од Фонда. На тај начин корисници Фонда имају прилику да своје објекте, у којима данас живе, адаптирају и побољшају услове становања.

У име Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине, присутнима се обратио директор истог Душко Ћутило:

– Желео бих да вам се захвалим на стрпљењу и повјерењу, али и да вам честитам и пожелим пуно среће, здравља и напретка у новом дому. Нажалост на ратном простору бивше Југославије остао је велики број људи без крова над главом. Mноги су били принуђени да напусте своје огњиште и дошли да живе у Србију, a циљ Фонда је да пружи помоћ тим лицима.

Душко Ћутило је додао да ће Фонд и у наредном периоду наставити са пружањем помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима док год буде било корисника којима је та помоћ потребна.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да је Покрајинска влада до 2018. године додјељивала средства као врсту кредитног аранжмана. Од 2018. године та средстава су бесповратна:

– Покрајинска влада је предложила, а верујем да ће 20. децембра Скупштина усвојити одлуку да се раније стечене обавезе отпишу и да на тај начин оне људе који су још увијек задужени и треба да враћају средства ставимо у исти положај са вама који ћете данас добити бесповратна средства за куповину кућа на територији Војводине.

Игор Мировић је истакао значајну улогу директора Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Душка Ћутила, као вриједног, ненаметљивог али упорног који се борио за то да се народу који је дошао у Војводину помогне. Душко Ћутило је оправдао повјерење и имао изузетну улогу у реализацији процедура. Помогао је и указао за све муке и недаће са којима се још увек не мали број људи који је дошао у Војводину суочава. Такође, Мировић је истакао да ће и у даље бити простора у буџету за пружање помоћи и да се нада да ћемо у наредних неколико година доћи у ситуацију у којој више нећемо говорити о избјеглим, прогнаним и расељеним лицима већ да ћемо сви бити јединствени, интегрисани и задовољнији него данас.

                                                                                                          Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

Коментари
  • Ako se usvoji 20 to u vladi 👏👏👍

    петак, 13. децембар 2019.

Напишите коментар