75 година од заборављеног геноцида над Србима у Банијском трокуту

Прошло је 75 година од злочиначке акције од 06.10.1944., када су усташке моторизоване постројбе „Брзи Склоп“ из Јасеновца у садејству локалних усташа и усташа са Дубичких Кречана изненада напале цивилно становништво 17 трокучанских села: Живаја, Шаш, Словинци, Костреши, Папићи, Јасеновчани, Чапљани, Побрђани, Меминска, Раусовац, Доњи и Горњи Храстовац, те српске дијелове села Тимарци, Утолица, Мрачај, Церовљани, Новоселци. Усташким обручем Дубица-Костајница-Суња-Дубица био је опкољен Трокут.

Усташка акција под радним називом „Опколи,обори,закољи“ планирана је дуго са властима НДХ. Тог дана на кућном прагу заклано је и убијено или одведено у логор Јасеновац или у логор Дубичке / Баћинске Кречане, Стазу и др.мјеста око 1.200 жена, дјеце и стараца. Усташе су сакупиле и Козарачку дјецу која су била склоњена по селима Баније и ону дјецу која су била распоређена код хрватских породица. Већи дио Срба из „Трокута“ успио је да пређе жељезничку пругу у Горњем Храстовцу и да се спаси уз помоћ партизана који су пресјекли усташки обруч. Након покоља опљачкана је стока и организован одвоз остале покретне имовине од стране усташа и хрвата из околних села.

Пљачком су се редовно снабдијевале оружане снага НДХ. Послије пљачкаша, ишле су две групе усташа, прва је бензином пољевала куће и помоћне објекте а друга палила. Спаљено је око 1500 кућа и нешто више од тог броја помоћних објеката. Уништено је 6 школа, 3 трговине и 2 цркве. Иза овог крвавог усташког пира у српском дијелу Банијског Трокута остала су само згаришта. Овај усташки злочин имао је по данашњим стандардима обиљежје геноцида и етничког чишћења. Крајем септембра 1944. усташе из Јасеновачког логора у „Акцији Црквени Бок“ прелазе преко Саве и опкољавају села Црквени Бок, Ивањски Бок и Стрмен и убијају 200 српских цивила а већи дио становништва одводе у логор Јасеновац. Главни мотив напада је пљачка, уз изговор да се из тих мјеста планира напад на логор Јасеновац. У Слабињи је 16.12.1943. заклано 96 жена и дјеце. У Утолици је 05.01.1944. убијено и спаљено 112 становника Новалића косе. У јануару 1945 усташе су поклале и запалиле преко 20 жена, дјеце и болесника у Горњем Храстовцу.

Сада пред 75. Годишњицу овог злочина у Банијском Трокуту, група потомака и поштовалаца жртава усташког злочина у сарадњи са Вијећима српске националне мањине Општина Х. Дубица и Суња и СПЦО организују обиљежавање страдања Срба са Баније. Наша је морална, људска и хришћанска обавеза да поштујемо наше невине цивилне жртве. Зато се организује молитвени помен и сјећање на пострадале Србе у цркви Св. Никола у Меминској 05.10.2019. у 12,30 ч. и освештање спомен крста.

Текст преузет са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар