АКТУЕЛНО:

Позорницу испунило више од 200 девојчица и дечака у ношњама

Фестивал дечјег фолклора у организацији Заједничког већа општина одржан је у Вуковару по 18. пут.

У дворани Основне школе „Драгутин Тадијановић” у Вуковару 22. октобра окупило се 13 Културно-уметничких друштава и Просвјетиних пододбора чији су се најмлађи чланови представили бројној публици која је испунила цео простор трибина. Фестивал је свечано отворио председник Заједничког већа општина Дејан Дракулић који је деци зажелео успешне наступе, а њиховим родитељима и осталој публици да се гледајући их добро забаве.

Програм је својим наступом отворила Петра Јозиновић, ученица 3. разреда Средње музичке школе „Јосиф Руњанин“ из Винковаца, која је на виолини маестрално извела чувену музичку композицију „Свилен конац”.

– Трудимо се да у организацију фестивала увек унесемо неке новине да свима буде занимљиво и да, на крају крајева, окупимо децу. Вечерас је кроз овај подијум прошло преко две стотине дечице и мислим да је то оно што је најзначајније и најважније. Да се деца окупе, мало подруже и да развеселе своје баке, деке, родитеље и све остале који су дошли да их виде – рекао је председник одбора за културу и спорт Вељко Максић који је на челу овог Одбора од јула ове године.

– Са радом Културно-уметничких друштава сам доста упознат јер сам се и пре него што сам именован на чело овог одбора занимао око тога. Постоје одређени проблеми, али највећи је све мањи број деце која су активна у фолклору. Деце је и иначе све мање тако да је то нешто с чим се боре све средине. Има и других проблема али је Заједничко веће општина ту да свим КУД-овима помогне онолико колико може – закључио је Максић.

По први пут на овом фестивалу учествовала је и Фолклорна секција вуковарског Пододбора СКД „Просвјета“ из Борова насеља која је оформљена пре годину дана.

– Тренутно имамо двадесеторо деце, а вечерас их је наступило петнаест. Пробе организујемо у две групе. Имамо групу до четвртог и групу до осмог разреда. Деца воле да играју и радујемо се сваком наступу. Почели смо с радом 5. октобра прошле године, а пре неколико дана у Борову насељу је освештана Српска кућа и коначно смо добили прави простор за пробе који је довољно простран и чекамо још само да се опреми и да добијемо кључ. До сада смо пробе организовали у приватној кући и верујем да ће нови простор много допринети да наш рад буде бољи и организованији – каже водитељка ове фолклорне секције Татјана Липовац.

Српско културно-уметничко друштво „Бранко Радичевић” из Даља у Вуковар је дошло са новом дечјом поставом којој је ово био први јавни наступ.

– Имамо тридесетак малишана, али вечерас нису сви наступали. За ову прилику припремили смо један микс дечјих игара да буде занимљивије и за децу и за публику. Деца воле да играју све, да наступају и воле фолклор, а ми имамо јако добре услове за рад и верујем да смо међу ретким друштвима која имају и свој простор и канцеларије. Имамо и пуну подршку наше општине и Туристичке заједнице тако да немамо никаквих проблема – каже секретарка СКУД-а Славица Машић.

– Вечерас смо дошли са средњом групом у којој имамо 22 играча и играли смо Игре из Пчиње. Иначе имамо три дечје групе са укупно 40 играча. Сва деца нису из Острова пошто ми имамо мало становника па самим тим и мање деце, али нам долазе деца из околних места која немају своја културно-уметничка друштва и на тај начин успевамо да се одржимо и да радимо – прича председница тамошњег КУД-а Снежана Јовановић.

На фестивалу су наступили КУД-ови „Бранислав Нушић” из Борова, „Васо Ђурђевић” из Бршадина, „Ђоко Патковић” из Боботе, „Зора” из Силаша, „Љубомир Ратић Бубо” из Вере, „Младост” из Трпиње, „Острово” из Острова, „Слога” из Вуковара, „Бранко Радичевић” из Даља и „Јован Јовановић Змај” из Бијелог Брда те пододбори СКД „Просвјета” из Вуковара, Јагодњака и Негославаца.

На крају фестивала свим учесницима подељене су захвалнице и признања.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар